5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul a avizat introducerea TVA de 9% pentru servicii de turism all-inclusive

Guvernul a avizat introducerea TVA de 9% pentru servicii de turism all-inclusive

Cota redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive a fost avizată ieri de guvern, impactul bugetar estimat pentru acest an fiind de 100 de milioane de lei.
„În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive, guvernul a aprobat hotărârea pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislaţia fiscală referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA cu legislaţia specifică în domeniul turismului. Urmare a modului în care este definită noţiunea de cazare în legislaţia specifică din domeniul turismului, cota redusă de TVA de 9% se aplică atât cazării, cât şi serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la preţul inclusiv al pachetului turistic, precum prânz, cină, gustări între mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică“, anunţă guvernul într-un comunicat.
În luna decembrie, după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.
În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetelor care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca un croissant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.
Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS