12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia, campioană la scumpirea benzinei

România, campioană la scumpirea benzinei

România e campioana Uniunii Europene la capitolul scumpirilor la benzină. Astfel, dacă la începutul anului românii cumpărau un litru de benzină cu aproape 1,25 euro/litru, în luna octombrie, la pompa este afişat un preţ de 1,41 euro pentru un litru, informează digi24. Aceasta înseamnă o scumpire de 11 procente.

Taxele sunt principalul motiv al acestei scumpiri. Printre acestea se numãră şi acciza suplimentară la carburanţi, care a intrat in vigoare la 1 aprilie şi a adăgat 40 de bani la preţul final al unui litru de benzina.
De fapt, taxele reprezintă jumătate din preţul benzinei. Fără acestea, am da 66 de cenţi pe litrul de carburant, după cum arată datele Comisiei Europene. Cea mai scumpa benzina din Uniunea Europeană se vinde în Marea Britanie. Un litru de benzină din Marea Britanie costă mai bine de 1,67 euro pe litru. Pe locul doi se află Italia cu un preţ de 1,61 euro pe litru. Ţările vecine au un preţ mult mai mic. De exemplu, în Bulgaria benzina costă aproape 1,33 de euro pe litru, iar in Ungaria puţin peste 1,35 euro pe litru.

România se află pe locul 9 în lume într-un top întocmit de Bloomberg, care ia in calcul venitul mediu zilnic raportat la un galon de benzina, adică La 4 litri. Potrivit acestuia, un român cheltuieşte 28% din venitul mediu zilnic pentru a-şi cumpăra un galon de benzină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS