14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe pregătesc noi ajutoare de minimis pentru IMM-uri

Se pregătesc noi ajutoare de minimis pentru IMM-uri

Ministerul Finanţelor Publice propune acordarea de ajutoare de minimis de la 100.000 de euro şi până la 200.000 de euro pentru realizarea de investiţii. Firmele trebuie să menţină numărul actual de salariaţi şi să angajeze cinci sau şapte persoane, inclusiv din rândul şomerilor.

Statul ar putea acorda din nou ajutoare de minimis de până la maximum 200.000 de euro pentru IMM-urile care fac investiţii. Firmele vor putea primi banii (nerambursabili) pe o perioadă fiscală de trei ani, dar cea mai importantă măsură ce trebuie îndeplinită de către IMM-urile care accesează ajutoarele de minimis este aceea de a crea locuri de muncă. În plus, companiile care cer astfel de ajutoare trebuie să menţină şi numărul actual al angajaţilor. Deocamdată, există un proiect de hotărâre de guvern pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Concret, proiectul de act normativ propune ca IMM-urile aplicante să creeze şi să păstreze cinci/şapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la realizarea investiţiei.

24 de firme din Dolj au luat ajutoare de minimis

În anii anteriori, statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri în cadrul unei scheme de 100 de milioane de euro pentru perioada 2007 – 2011. Pe HG 1.164/2007 s-au epuizat fondurile în 2010. Au existat 24 de firme doljene care au beneficiat de ajutoare de minimis, susţin reprezentanţii Finanţelor doljene. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, susţine că două firme din Dolj au beneficiat de câte două ajutoare de minimis pentru diverse forme de investiţii, în sensul că au luat ajutoare de două ori în perioada de aplicabilitate a HG nr. 1.164. La nivel naţional, banii s-au epuizat în 2010, fiind aprobate 905 proiecte pe toată ţara. Dintre acestea, s-au realizat 821 de proiecte, informează Ministerul Finanţelor.
 Firmele pot accesa până la maximum 200.000 de euro, echivalent în lei. Statul aprobă cheltuielile eligibile propuse de firmele care fac investiţii şi transmit cereri de ajutor de minimis la Bucureşti, iar finanţarea se face în proporţie de 100% din cheltuielile eligibile astfel aprobate.
Ajutorul de minimis se acordă sub formă de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale. Ministerul Finanţelor Publice va păstra o evidenţă a ajutoarelor de minimis acordate în baza acestei scheme pe o perioadă de zece ani fiscali de la data la care a fost acordat ultimul ajutor de minimis în cadrul schemei. De asemenea, ministerul respectiv va verifica periodic, timp de trei ani de la finalizarea investiţiei, respectarea îndeplinirii condiţiilor de către firmele beneficiare.

Condiţii obligatorii: crearea de locuri de muncă

Firmele vor primi aceste ajutoare dacă îndeplinesc o serie de condiţii obligatorii, dintre care cele mai importante sunt: dacă se angajează că vor păstra salariaţii existenţi la data depunerii cererii de finanţare şi dacă vor crea noi locuri de muncă până la finalizarea investiţiei. Trebuie create cinci locuri de muncă, pentru ajutoarele de 100.000 de euro, respectiv şapte noi posturi pentru sumele cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro. Dintre acestea, cel puţin două, respectiv trei locuri de muncă, trebuie să fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Firmele trebuie să menţină aceste posturi încă trei ani de la finalizarea investiţiei.
 
Unde se depun cererile de finanţare

„Cererile de finanţare pentru acordarea ajutoarelor de minimis se depun direct la Ministerul Finanţelor Publice, la Direcţia care era pentru ajutoare de stat. Apoi, echipe mixte de acolo şi de la Dolj, de la compartimentul nostru de ajutor de stat, vor verifica îndeplinirea condiţiilor la firmele din Dolj“, a declarat Mihai Antonescu, director executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.
Firmele trebuie să prezinte Finanţelor un plan de investiţii pentru care solicită finanţarea, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile, precum şi un studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii trei ani de la finalizarea investiţiei.
IMM-urile sunt definite ca societăţi comerciale cu un număr mediu de până la 249 de angajaţi şi au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească firmele care cer ajutor de minimis*

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, IMM-urile trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a primi ajutoarele de minimis, cum ar fi:
– să fie înregistrate în condiţiile legii;
– să desfăşoare activitate economică;
– să nu fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs şi doi ani anteriori). Dacă au primit ajutoare de minimis în această perioadă, acestea trebuie să nu depăşească plafonul de 200.000 de euro;
– prezintă un plan de investiţii;
– IMM-urile trebuie să fie fără datorii la bugetul de stat;
– să nu se afle în proceduri de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare sau lichidare;
– se angajează să menţină locurile de muncă existente şi creează până la finalizarea investiţiei şi menţine timp de trei ani consecutiv minimum de la finalizarea acesteia a cinci locuri de muncă, dintre care cel puţin două pentru persoane care nu au avut contract de muncă în ultimele trei luni, pentru un ajutor de până la 100.000 de euro inclusiv;
– se angajează să menţină locurile de muncă existente şi creează până la finalizarea investiţiei şi menţine timp de trei ani consecutiv minimum de la finalizarea acesteia a şapte locuri de muncă, dintre care cel puţin trei pentru persoane care nu au avut contract de muncă în ultimele trei luni, pentru un ajutor de la 100.000 de euro până la 200.000 de euro, inclusiv.

*Date preluate din proiectul de hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS