9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele mici, puse iar pe drumuri la Fisc

Firmele mici, puse iar pe drumuri la Fisc

Noua obligaţie impusă microîntreprinderilor de a plăti impozit de 3% din veniturile realizate implică şi schimbarea vectorului fiscal la Finanţe. Cei care optaseră pentru impozit pe profit anii anteriori, obligatoriu trebuie să declare profitul pe ianuarie 2013.
Toate firmele care au avut anul trecut o cifră de afaceri sub plafonul de 65.000 de euro au obligaţia să anunţe la Fisc modificarea sistemului de impunere, ca urmare a schimbărilor impuse de OG nr. 8/2013. Microîntreprinderile care se încadrează în prevederile privind cifra de afaceri de până la 65.000 de euro trebuie să depună la Fisc o declaraţie de menţiuni (Cod 010) pentru modificarea vectorului fiscal. Termenul de depunere a declaraţiei este până pe 25 martie.
Potrivit actului normativ, de la 1 februarie, aceste firme trebuie să plătească obligatoriu un impozit de 3% pe venituri. Până acum, firmele care înregistrau o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro puteau opta pentru acest impozit de 3% sau pentru impozitul pe profit, în sistemul clasic de impozitare, adică 16% pe profitul efectiv realizat.
Noutatea fiscală pentru această perioadă este pentru microîntreprinderile care, deşi au avut o cifră de afaceri sub 65.000 de euro şi au optat pentru impozit pe profit anii anteriori, trebuie să meargă la Fisc să îşi declare profitul pe luna ianuarie a acestui an, deoarece obligativitatea trecerii la impozitul de 3% asupra cifrei de afaceri este valabilă începând cu 1 februarie. „Luna aceasta, microîntreprinderile care au plătit impozit pe profit, deci nu au optat în trecut pentru cota de 3% asupra veniturilor, trebuie să depună declaraţia privind impozitul pe profit (Cod 101), datorat pentru profitul realizat în luna ianuarie a acestui an, pentru că în această primă lună a anului 2013 a fost plătitor de impozit pe profit“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu.
Microîntreprinderile care au avut pe 2012 o cifră de afaceri sub 65.000 de euro trebuie să plătească la stat acel impozit de 3% asupra veniturilor, indiferent dacă realizează profit sau pierdere.
Firmele care au optat în trecut pe impozit pe venitul microîntreprinderilor păstrează acest sistem de impunere pe tot parcursul anului 2013, fără a mai fi nevoie să modifice vectorul fiscal la Finanţe.

Când se trece la impozit pe profit

Firmele care depăşesc în decursul acestui an cifra de afaceri de 65.000 de euro intră automat în rândul persoanelor juridice plătitoare de impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită, a precizat directorul Mihai Antonescu.
Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS