20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul gigacaloriei nu creşte

Preţul gigacaloriei nu creşte

Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare (RATrf) Craiova dau asigurări că din ianuarie 2011 nu se pune problema majorării preţului mediu local de referinţă, care este 194,08 lei/gigacalorie.

Pentru ca preţul gigacaloriei să rămână neschimbat în această iarnă, există însă o condiţie: Complexul Energetic (CE) Craiova să nu majoreze costurile de furnizare a agentului termic. „Până în prezent nu s-a discutat despre creşterea preţului de furnizare a căldurii către populaţie. El nu a fost modificat, cu excepţia procentului impus de creşterea TVA-ului. Atâta timp cât furnizorul nu aplică alt preţ, nu avem motive să modificăm costul furnizării căldurii către craioveni“, a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic la RATrf Craiova.
Din evidenţele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale (ANRSC) reiese că există localităţi în care preţul de facturare la populaţie aprobat în 2010 de autoritatea administraţiei publice locale este sensibil egal cu preţul local de referinţă calculat pentru anul 2011, printre acestea fiind şi Craiova, unde se percepe unul dintre cele mai mari preţuri din ţară pentru o gigacalorie, 194,08 lei. În Braşov, preţul de referinţă al gigacaloriei este de 191,73 lei, în Botoşani – 183,50 lei, în Cluj-Napoca – 165 de lei, în Oradea – 174,71 lei. Există localităţi care au costuri mult mai mici, cum ar fi Ploieştiul, unde populaţia plăteşte 121,92 lei/gigacalorie, Bucureştiul – cu 124 lei/gigacalorie, Râmnicu Vâlcea – 138,73 lei/gigacalorie. În realitate, costurile percepute de furnizorul de căldură al oraşului sunt mult mai mari, dar acestea sunt subvenţionate atât de guvern, cât şi de autorităţile locale.
Nici CE Craiova nu doreşte să majoreze preţul de furnizare a agentului termic către Termoficare, ceea ce ar implica o creştere a preţului de facturare către populaţie. „Nu am cerut Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) creşterea preţului de furnizare a agentului termic. Nu există costuri în plus în procesul de producţie, nu există nici costuri pentru furnizare. Termoficarea are şi aşa datorii către Complex. Ei sunt cu plăţile la nivelul sezonului 2009-2010. Prefer să am o regie solvabilă decât una în imposibilitate de a face plăţi, deci nu cer mărirea preţului“, susţine directorul CE Craiova, Constantin Bălăşoiu.

Autorităţile locale decid, ANRSC confirmă

Preţul local de referinţă este calculat la nivelul fiecărei localităţi în funcţie de cantitatea de energie termică prognozată a fi livrată populaţiei, de subvenţia acordată de la bugetul local şi de costurile aferente combustibilului pentru producerea energiei termice. Acesta este calculat de ANRSC conform datelor transmise de furnizorii de energie termică cu avizul autorităţilor administraţiei publice locale implicate. Preţul se stabileşte în cursul anului curent pentru anul viitor, conform unei metodologii de calcul aprobate prin Ordin comun al ANRE şi ANRSC.
Autorităţile administraţiei publice locale implicate pot aproba preţuri de facturare la populaţie la nivelul localităţii mai mici sau mai mari decât preţul local de referinţă calculat, majorând sau diminuând astfel subvenţiile proprii necesare. Media preţurilor locale de referinţă calculate pentru anul 2011, în toate localităţile în care se furnizează energie termică în sistem centralizat, înregistrează o creştere de aproximativ 10% comparativ cu media preţurilor locale de referinţă calculate la nivelul anului 2010, comunica pe 25 noiembrie Biroul de Presă al ANRSC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII