19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului, la cote de avarie

Economia Doljului, la cote de avarie

În prima jumătate a anului 2010, firmele doljene au plătit către bugetul general consolidat al statului cu 84 de milioane de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2009. Explicaţia Fiscului este aceea că firmele au afaceri mai mici decât anul trecut. Economia reală nu mai funcţionează la acelaşi nivel, ci i-au slăbit motoarele. Totuşi, în iunie a fost mai bine decât în martie.

În primele şase luni din acest an, toate firmele din Dolj au plătit, în total, 855 de milioane de lei către bugetul general consolidat, informează Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În aceeaşi perioadă a anului trecut, firmele au declarat şi plătit o sumă cu 84 de milioane de lei mai mare decât în 2010, adică 939 de milioane de lei. Şeful Fiscului doljean susţine că diminuarea plăţilor către stat este cauzată de reducerea activităţii firmelor, în principal. „Încasările mai mici în primul semestru din 2010 sunt cauzate de efectele crizei, în principal de diminuarea activităţii firmelor. Societăţile doljene au o piaţă mai slabă de desfacere anul acesta şi, drept urmare, nu mai au aceeaşi capacitate de plată către bugetul consolidat. Au termene de plată mai mari între furnizori şi au probleme cu propriile încasări. Aşa cum am mai spus, criza a fost la cel mai înalt nivel în Dolj în primul trimestru din 2010. În trimestrul al doilea se observă o uşoară creştere a economiei, dar foarte, foarte puţin“, a spus directorul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El a explicat că vârful crizei în Dolj ar fi trecut, dar economia nu intră aşa rapid pe făgaşul normal, ci încă sunt probleme reale şi de anvergură. Alt argument al Fiscului care explică scăderea încasărilor către buget în ultima jumătate de an ar fi acela că multe firme au intrat în insolvenţă (deci nici măcar nu mai pot fi executate silit de către Fisc pentru datoriile pe care le au). În plus, în mediul privat au fost disponibilizări de personal sau şomaj tehnic, deci firmele au plătit mai puţine contribuţii la pensii, la şomaj, la sănătate.

Datoriile nerecuperabile: un miliard de lei

Mihai Antonescu a declarat că la sfârşitul lunii iunie datoriile firmelor către bugete au scăzut, în timp ce acelea nerecuperabile au crescut: „Arieratele recuperabile din economie au scăzut de la 350 de milioane de lei, cât erau la 31 decembrie 2009, la 331 de milioane de lei. În schimb, arieratele nerecuperabile au crescut uşor la peste un miliard de lei“. Datoriile pe care Fiscul le-a trecut la nerecuperabile sunt, în principal, cele provenind din taxa pe valoarea adăugată (TVA) ilegală, acordată anii anteriori, despre care angajaţii Finanţelor doljene spun că nu se mai pot recupera, instanţele stopând executarea silită a celor presupuşi vinovaţi până la judecarea pe fond a proceselor.

Firmele sunt consecvente

Cele mai multe companii private fac eforturi deosebite să îşi plătească la timp impozitele şi contribuţiile. În perioada care s-a scurs din acest an, numărul datornicilor către stat a rămas acelaşi, deşi unii au intrat în insolvenţă (deci nu au mai plătit la stat), iar alţii şi-au achitat restanţele. Pe ansamblu, Fiscul susţine că, în ciuda crizei, nu sunt mai mulţi datornici decât anul trecut. „Nu a crescut numărul agenţilor economici cu datorii către buget, ci doar firmele în insolvenţă au fost mai multe. Nu a crescut numărul datornicilor, dar cam aceleaşi societăţi ca anii trecuţi au datorii. Se cunosc firmele cu probleme“, a precizat Antonescu.

Luna iunie, mai slabă anul acesta

DGFP Dolj arată că luna trecută s-au încasat la buget 132,77 milioane de lei de la operatorii economici din Dolj (cu excepţia marilor contribuabili care plătesc la ANAF, la Bucureşti). În acelaşi timp, în iunie 2009, totalul încasărilor fusese de 138,56 milioane de lei, cu aproape şase milioane de lei mai mult decât în iunie 2010. Şi în luna mai a acestui an s-au încasat mai mulţi bani la Fisc decât în iunie, adică 134,3 milioane de lei. Luna aprilie nu poate fi luată în acest calcul pentru că este lună „de trimestru“, când îşi achită impozitele şi firmele mici, care au cifre de afaceri sub 100.000 de euro. Cert este că în trimestrul al doilea lucrurile au mers ceva mai bine decât în primul. De exemplu, în martie încasările fuseseră de numai 128,65 milioane de lei, cele mai slabe fiind către bugetul asigurărilor sociale, adică pensii, şomaj, sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII