9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUleiul vegetal, un deşeu extrem de periculos

Uleiul vegetal, un deşeu extrem de periculos

Uleiul comestibil ars este un deşeu foarte periculos. Pe lângă faptul că obturează ţevile de scurgere, odată evacuat în reţeaua de canalizare, acesta reprezintă un mare risc de poluare a apei şi solului.

Atenţie mare unde aruncaţi uleiul vegetal după ce l-aţi folosit! Odată evacuat în reţeaua de canalizare, acesta formează o „cortină“ care perturbă circuitul oxigenului în sol şi apă, periclitând viaţa animalelor şi a plantelor. „Un litru de astfel de ulei aruncat neglijent în chiuvetă, ajuns în apele subterane sau de suprafaţă, poate polua 1,4 milioane de litri de apă, cantitate necesară consumului unui om în 14 ani de viaţă“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj.

Campanie de colectare a uleiului folosit în bucătării

Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ al aruncării la întâmplare a uleiului comestibil ars, în următoarele zile, în Craiova se va desfăşura o campanie de colectare a acestuia. „În cadrul acţiunilor ocazionate de Campania Naţională de Informare, Conştientizare şi Responsabilizare în domeniul gestiunii deşeurilor, APM va colecta, în perioada 21 – 23 aprilie, între orele 9.00 – 13.00, ulei uzat. Pe termen lung, campania urmăreşte însă să transforme colectarea uleiului uzat într-o practică obişnuită în gospodării“, a precizat Octavian Popa. Acesta le recomandă cetăţenilor să colecteze uleiul folosit, indiferent de cantitate, în PET-uri închise ermetic. „Odată colectat, uleiul va fi folosit în două direcţii: la producţia de săpunuri, creme şi alte produse similare sau la obţinerea de biodiesel, considerat un combustibil nepoluant“, a mai spus Popa. Craiovenii care, din diverse motive, nu pot preda uleiul uzat la centrele de colectare trebuie să-l depoziteze în PET-uri, închise foarte bine, pe care să le arunce în pubele.

Unde puteţi depune uleiul vegetal uzat
Colectarea uleiului vegetal uzat se va face în următoarele locaţii:
– Piaţa Centrală şi Piaţa Veche (21 aprilie);
– Piaţa din Craioviţa şi Piaţa din Brazdă (22 aprilie);
– Piaţa de la Gară şi Piaţa de la Spital (23 aprilie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII