17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriApele nu au mai înaintat la Gârcov

Apele nu au mai înaintat la Gârcov

Localnicii din comuna olteană Gârcov, unde grădinile din trei gospodării au fost inundate luni, au stat ceva mai liniştiţi ieri. Apele Dunării nu au mai înaintat spre locuinţele lor şi nu au mai inundat grădini sau păşuni. Primarul localităţii, Adrian Cranta, a spus că nivelul apei nu a mai crescut. „Apa staţionează. Localnicii sunt acum mai liniştiţi, deocamdată nu există motive serioase de îngrijorare. Sperăm ca apele să se retragă şi să nu mai fie probleme. La Dunăre nu există un dig de protecţie, că altfel nu ne mai confruntam cu inundaţii. Noi am ridicat luni diguri din saci cu nisip în jurul a patru case, care sunt aproape de apă. Au fost mobilizaţi aproape 40 de oameni din cadrul primăriei, care au lucrat la îndiguire. Am adus nisip, am cumpărat saci şi s-a trecut la treabă. La o altă locuinţă am ridicat dig de pământ cu ajutorul unui excavator. Aceasta este situată cel mai aproape de apă şi exista pericolul să fie inundată“, a explicat primarul.  

Pericol şi la Morunglav

Prefectul judeţului Olt, Leonid Moisiu, subprefectul Adrian Pop şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt au mers şi ieri în zonă să vadă care este situaţia. Şi în comuna Morunglav mai multe locuinţe sunt ameninţate de inundaţii. Debitul râului Olteţ pe teritoriul localităţii Morunglav a crescut ieri şi pune în pericol gospodăriile localnicilor. „Casele aflate în zona inundabilă la Gârcov au fost îndiguite. Deocamdată nu se impune evacuarea persoanelor sau bunurilor existente în locuinţele respective. În ceea ce priveşte localitatea Morunglav, aici se impun lucrări urgente de consolidare a malului stâng al râului Olteţ, pentru evitarea eroziunii şi a prăbuşirii locuinţelor aflate în vecinătatea acestuia“, a spus Moisiu.
Apele Dunării au inundat 65 de hectare de păşune la Corabia şi faleza. Alte 250 de hectare de păşune, un hectar de teren arabil şi două-trei grădini ale cetăţenilor, un pod şi două podeţe au fost inundate la Gârcov. Localnicii spun că în zonă au mai fost inundaţii şi în anul 2006 şi se tem de ce e mai rău. Situaţia este monitorizată permanent de pompieri, reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Olt  şi de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Corabia şi Gârcov.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS