20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuropa salvează Craiova

Europa salvează Craiova

Primarul Antonie Solomon a declarat ieri că investiţiile în infrastructura din Craiova nu vor fi sistate din cauza crizei economice. Edilul-şef a precizat că aproximativ o sută de milioane de euro vor fi pompate în reabilitarea mai multor artere de circulaţie, amenajarea de parcuri şi grădini publice, revitalizarea centrului istoric al oraşului şi în cele două pasaje care vor intersecta Calea Bucureşti.

După ce s-a plâns de bugetul mic şi de discriminarea la care a fost supusă Craiova de politicienii de la Bucureşti la împărţirea banului public, Antonie Solomon a spus că, în următorii patru ani, oraşul se va dezvolta cu fonduri din Programul Operaţional Regional şi din împrumutul de 20 de milioane de euro pe care municipalitatea l-a luat de la banca austriacă Hypo InvestmentBank AG. De exemplu, reabilitarea străzii Calea Bucureşti va costa peste 23 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro- n.r.) şi va dura până în 2011. Aproape 90 de milioane de lei va înghiţi reabilitarea infrastructurii din zona Nord-Vest, care va dura până în 2013. Alte 90 de milioane de lei vor intra în străzile din Nord-Sud-Est, termenul final fiind 2013. În parcurile şi grădinile publice se vor investi 54 de milioane de lei, iar în centrul istoric, 88 de milioane de lei. Amenajarea acestuia va dura până în 2013. La acestea se adaugă alte zece milioane de lei necesare pentru modernizarea Colegiului „Elena Cuza“. „Domnii guvernanţi nu ştiu ce bani vor împărţi anul acesta. Le-am propus să dea Craiovei 20 de milioane de euro, bani pe care să-i ia de la un minister. În alte oraşe au venit mai mulţi bani pentru că acolo s-au concentrat investitorii. În timp ce la noi Impozitul pe Venitul Global este de 1.700 de miliarde de lei vechi, în Cluj este de 8.000 de miliarde de lei vechi.

Ce bun ar fi fost drumul expres

Primarul Solomon, încă preşedinte la PD-L Craiova, a recunoscut că discuţiile cu şeful său pe linie de partid, Radu Berceanu, sunt din ce în ce mai rare. Pe lângă celelalte subiecte despre care au păreri diferite, cei doi nu se înţeleg nici în privinţa investiţiilor de care ar avea nevoie Craiova. În timp ce Berceanu a abandonat proiectul drumului expres, axându-se pe construirea Autostrăzii Sudului şi a centurii de sud, Solomon preferă drumul expres. „Autostrada se va face peste mulţi ani. Noi aveam nevoie de un drum expres. Dacă ar fi insistat (Radu Berceanu – n.r.), îi făceam şi bust pe Aleea Personalităţilor. De drumul acela ar fi beneficiat şi Ford, şi furnizorii săi. Eu am vorbit cu el, dar a motivat că drumul expres ar fi costat prea mult, că ar fi fost viaducte etc.“.   

Geoană, desfiinţat politic, Dinescu nu mai pleacă în Bulgaria

Întrebat ce părere are despre declaraţiile familiei Geoană referitoare la atacul energetic ce ar fi influenţat prestaţia lui Mircea Geoană, Solomon a spus că şeful PSD şi-a ratat cariera politică. „Cred că cine a venit cu ideea asta cu flacăra violet i-a făcut mult rău lui Mircea Geoană. Cariera politică a domnului Geoană este încheiată, şi asta din cauza soţiei“, a declarat Solomon, care a precizat că în locul actualului şef al PSD îl vede pe Cristian Diaconescu, secondat de Miron Mitrea. Cât despre Mircea Dinescu, căruia i-a sugerat să se mute în Bulgaria în timpul campaniei electorale dacă îl mai critică pe Băsescu, Solomon a spus că se înţelege bine cu el. „Nu am fost niciodată certat cu el. M-am întâlnit cu el şi vrem să reluăm în Portul cultural Cetate acele discuţii în cadru intim despre Marin Sorescu, cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Zilelor Sorescu din 23-24 februarie. Atunci a fost o chestie de campanie. Discuţia despre Bulgaria a pornit de la Dinescu, care povestea că cineva îl trimitea în Bulgaria dacă ieşea Adrian Năstase preşedinte. A fost o sintagmă“, a spus Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII