17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR dă semnalul reducerii dobânzilor

BNR dă semnalul reducerii dobânzilor

Consiliul de Administraţie al BNR a decis ieri reducerea dobânzii de politică monetară de la 8% la 7,5%, nivel care nu a mai fost atins de doi ani, printr-o măsură-surpriză pentru piaţă, în condiţiile în care majoritatea analiştilor anticipau o menţinere a ratei de dobândă sau tăierea acesteia cu un sfert de punct procentual, la 7,75%.

„Mesajul transmis prin decizia băncii centrale este optimist. BNR este încrezătoare că vom reintra în linie cu prevederile acordului cu FMI şi Comisia Europeană, semn că marea parte a incertitudinilor s-a risipit. În plus, BNR nu vede presiuni de depreciere pe curs“, a declarat pentru NewsIn economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
În acelaşi timp, el spune că, pe termen foarte scurt, există presiuni inflaţioniste apărute în urma creşterii accizelor, dar BNR crede că inflaţia se va diminua în continuare.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, apreciază că banca centrală a avut ca argumente pentru tăierea dobânzii normalizarea situaţiei politice şi perspectivele dezinflaţioniste.
„Cu excepţia lunii ianuarie, când inflaţia va fi mai ridicată, procesul dezinflaţionist se va relua probabil din februarie şi vom vedea rate ale inflaţiei anuale sub 4% în prima parte din 2010“, spune el.
Pe de altă parte, economistul-şef al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, consideră că, deşi necesară, măsura va avea un impact foarte redus atâta timp cât dobânzile din piaţa monetară rămân decorelate de dobânda-cheie.
„Relevanţa măsurii este scăzută, în condiţiile în care mişcările ratei dobânzii de politică monetară nu se transmit şi pe piaţa monetară şi mai departe, la cei care au credite. În acest sens, este o strategie de protejare a cursului de schimb. Ceea ce contează cel mai mult este modul în care se implementează efectiv politica monetară. În alte ţări din regiune, dobânzile din piaţă sunt foarte apropiate de cea de politică monetară, la diferenţă de cel mult 0,1 puncte procentuale“, a spus Chidesciuc.

În 2009, banca centrală a scăzut dobânda-cheie de cinci ori

În şedinţa de ieri, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât următoarele: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,5% pe an de la 8% pe an, începând cu 6 ianuarie 2010, gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit“, arată comunicatul băncii centrale.
În 2009, banca centrală a scăzut dobânda-cheie de cinci ori, de la 10,25% la 8%, şi a coborât nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate băncilor comerciale la 15% din pasivele în lei şi 25% din cele în valută. Ultima decizie privind scăderea rezervelor minime obligatorii a fost luată în cadrul unei şedinţe-surpriză a BNR, de la mijlocul lunii noiembrie 2009, când CA a decis reducerea acestora de la 30% la 25% pentru pasivele băncilor în valută, ca urmare a amânării tranşei a treia din împrumutul extern al României de la FMI, ce ar fi trebuit să fie livrată în decembrie anul trecut.
Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc pe 3 februarie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII