Analfabetismul, o problemă în România

Micuţii Şcolii nr. 18 s-au alăturat luptei împotriva analfabetismului

Vorbim de carieră, de găsirea unui job în condiţiile actuale de criză economică, însă uităm de o problemă majoră existentă, din nefericire, atât în România, cât şi în statele lumii: analfabetismul.

Marţi, 12 mai, în toate oraşele din România a avut loc evenimentul „Lecţia de citire“, manifestare de combatere a analfabetismului.

Campania globală pentru educaţie a mobilizat în România, anul acesta, peste 530 de şcoli, din 38 de judeţe, unde copiii s-au implicat în activităţi care au subliniat importanţa educaţiei.

Elevii şi profesorii de la Şcoala nr. 18 „Sfântul Dumitru“ din Craiova s-au alăturat celor 100.000 de colegi din ţară, dar şi altor câteva milioane de suporteri, de pe întregul glob, ai campaniei „Lecţia de citire“, prin care au cerut guvernanţilor să garanteze accesul egal la educaţia primară pentru toate persoanele. Conform statisticilor, în prezent, peste 774 de milioane de adulţi şi peste 75 de milioane de copii nu pot să scrie şi să citească. În rândul celor 180 de ţări în care analfabetismul reprezintă o problemă se află şi România şi, conform „Obiectivelor de Educaţie pentru Toţi“, semnate în 2000, la Dakar, până în 2015 numărul analfabeţilor ar trebui redus la jumătate.

 

Poveşti de succes


În judeţul Dolj, atât învăţătorii, cât şi profesorii au desfăşurat diverse activităţi, prezentând copiilor poveşti de succes ale vedetelor autohtone. Copiii de la Şcoala nr. 18 din Craiova au aflat, de exemplu, de la profesorii lor, povestea de succes a Mihaelei Rădulescu, a Gabrielei Szabo sau a lui Mihai Tatulici. „Activitatea se desfăşoară în cadrul unui proiect, iniţiat şi promovat de Organizaţia «Salvaţi Copiii» – «Campania globală pentru educaţie». Anul acesta ne aflăm la a doua ediţie a «Lecţiei de Citire». Încercăm astfel să tragem un semnal de alarmă asupra fenomenului de analfabetism cu care se confruntă societatea“, a menţionat Eugenia Măroiu, managerul Şcolii nr. 18. După aflarea poveştilor de viaţă ale vedetelor din România, elevii au adresat diverse mesaje autorităţilor, conform cărora, printre obstacolele existente în calea educaţiei se numără: situaţia materială precară a familiei, exploatarea copiilor de la vârste fragede prin muncă, lipsa certificatelor de naştere şi a accesului la sistemul medical etc.

Potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii“, 10.000 de persoane, dintre care peste 2.200 sunt copii, au beneficiat anul trecut de programul „A doua şansă“, desfăşurat în centrele educaţionale din Capitală şi din ţară.  

53,5% din adolescenţi citesc cu greutate

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, pe 2008, pentru România, arată că 53,5% din adolescenţi au abilităţi reduse de a citi, de a scrie şi de a efectua calcule matematice elementare. Peste 40% din elevii români au performanţe sub standardele PISA (Programme for International Student Assessment / Programul internaţional de evaluare a elevilor).
Autori

Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. DX said:

  In actualul capitalism,avem marea surpriza de a fi romania anilor 1900 deoarece numai este pretuit omul,cel mai de pret este banul si maretia prostiei in special cruzimea umana si in special promovarea animalelor cu toata mizeria si deranjul acestora indiferent de gradul faptelor.Tocmai de aceia,saracia,bolile si infractiunile sant pe locul intai la romani.Daca nimeni numai este interesat,atunci pretentii sa numai existe.Cine vreti sa ia masuri a face ce trebuie la noi in tara,strainii?!!!Can d vor fi la putere va fi o speranta,pana atunci,toti trebuie sa faca ceva sub orce aspect si nu banul e de valoare,important e umanismul nostru de ajutor reciproc si tot ceia ce e necesar.Orce lucru facut ramane in istorie si nu cheltuielile distractiilor de peste hotare si multe alte hazarduri…….

 2. Victor said:

  D-le DX,ma ia groaza cand vad ce se intampla in tara mea.De aproape 5 ani traiesc intr-o tara cu un sistem social de invidiat in UE,si,totusi ce-ar trebuii sa facem in aceasta privinta?cand vad ca in realitate suntem mai bogati decat multe tari din UE.Vile somtuoase,masini de lux,bani in banci si excursii in locuri exotice.Parerea mea ca nimeni nu-i vinovat decat guvernele votate de noi si continuam sa votam la fel

 3. DX said:

  D-le Victor,aveti perfecta dreptate,insa la noi a disparut umanismul si constiinta odata cu civilizatia reala.E corect sa avem mai multa indulgenta cu cei din jur si a incerca sa-i convingem de realitate pt o noua viziune a vietii.Trebuie convinsi spre o noua orientare a mentalitatii umane prin a invata sa-si iubeasca aproapele,iar unindu-se pot realiza ceva util ce va fi benefic pt orcine iar viata ii va fi mult mai usoara.Bogatia nu intra in istorie cu ia si urmasii nu vor fi atat de incantati de asemenea realizare si hazarduri.Vedeti in istorie,comunistii au fost instaurati de unii copii de oameni bogati;revolutia a fost facuta tot de cei ce nu au suferit;atunci la ce bun sa faci averi daca urmasii nu sant multumiti?!!!Uitati- va la saraci,au lasat cate un fier vechi prin casa s-au prin curte,isi aduc aminte de tatal lui si ofteaza,dar atunci cand a facut o casa ori un proiect,deci a muncit si are cu cine se mandri!!In viitor imi veti da dreptate pt cele spuse.Deci trebuie realizat un lucru util si nu strans acele lucruri care pe viitor numai au nici o valoare;vor spune vorbe urate ca nu au fost parinti sa invete pt a putea da o educatie sa se descurce atat la munca de jos cat si la munca de sus.Asta-i viata si trebuie facut ceva si a nu astepta pe nimeni sa faca o schimbare.EX la ce bun sa cheltuim cu animalele comunitare si nu folosim acei bani pt binele tuturora spre a creea o ocupatie pt fiecare si a numai avea timp pt a deveni infractor pt ca noi sa numai mergem cu teama pe str ori sa chinuim propiul corp cu diverse arme pe care e ranit si a purta greutati continu?!!!Ce parere aveti?

 4. kalle anka said:

  tzara aia de care vorbesti tu promoveaza lenea, putorile si handicapatii. diferentza intelectuala e mare: cei care muncesc, muncesc de’adevaratelea, nu ca in romania. si, comparindu-i pe cei ce muncesc in “tzara aia cu sistem social invidiat in UE” cu cei ce se prefac ca muncesc in romania, pot sa-ti spun ca aia chiar muncesc. de aia au bani sa intretina parazitii, sa aiba strazi perfect asfaltate pe care sa le spele aproape in fiecare noapte, sa aiba adaposturi pt ciini si azile de batrini. si acolo sint multi analfabeti, fii sigur, poate nu chiar 40% dar sint. in schimb, nu cred ca vezi in romania copil in clasa a opta care sa numere pe degete! asta presupunind ca vorbim despre aceeasi tzara…. este vina celor votati pt. situatia din romania numai cind cei votati favorizeaza lenea si puturosenia, si nu vad asta reflectindu-se in ajutoarele sociale. exista in schimb in romania o paranoia masiva, o dorintza nebuna de a face bani fara a ridica un deget: de ce sa mergi la scoala sa te imbogatzesti cumva spiritual cind vecinu’ ixulescu care n-are decit 8 clase si-a facut butic si si-a luat ferrari in numai 6 luni?

 5. unul said:

  Este de vina Legea Electorala care da drept de vot analfabetilor , alcoolicilor , puscariasilor , bolnavilor psihic , etc … dar daca nu ar fi asa , cum ar mai iesi aceiasi hoti la putere ??? Eu tip de ani multi ca dreptul de vot sa se castige la absolvirea celor 100 clase obligatorii si gratuite … sa vedeti cum s-ar misca ceva si in tara asta … oricum , SA TRAITI BINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!

 6. unul said:

  Imi cer scuze pentru gerseala …. la absolvirea celor 10 clase …..

 7. hop si eu said:

  daca ar fi toti instruiti cine ar mai slugari, eh? Vor sa faca reforma lui peste prajit ca nu cumva sa se mai acceada la cultura asa cu una-cu doua. Parafrazand un personaj istoric bineeeee cunoscut, ” Sa se mai termine odata cu culturili si cu invatamanturili !” – imi pare rau , n-am cum sa dau din mana in scris…

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 14 mai 2009

Actualitate

» Călătorie de gradul zero: autobuzele chinului
» Marş pentru maidanezi
» Guvernul se aşteaptă la o adâncire a recesiunii
» Şeful pieţelor, susţinut de Prefectură
» Guvernul ţine poporul în beznă
» Italienii vor Avioane fără datorii
» Lupta cu drogurile

Local

» Prefectura Mehedinţi, pichetată de angajaţii Celrom
» Punerea în posesie cu terenuri se va finaliza în august
» Planuri anticriză la foc automat
» Marea păcăleală n-a ţinut
» Bărbatul care şi-a înjunghiat concubina s-a sinucis
» Crimă între prieteni

Dolj

» Scurte stiri
» Pe ele, pe mama lor de coduri!

Gorj

» Focar de hepatită
» Parada motocicliştilor şi a maşinilor de epocă
» Dezinteres pentru campania electorală

Sport

» Ferrari trage FIA de mânecă
» Alexandra Dulgheru, în optimi
» Giotoiu, la echipa naţională
» Oltchim nu o mai vrea pe Barbosa
» CNA, în vizită la LPS
» Americanii, plătiţi
» Ştefania Sandu a luat bronzul la CE
» Cursă pentru şefia atletismului
» Bondrea: Rezultatul CSM-ului este ciudat
» Pandurii, lipsiţi de apărare la Bistriţa
» Grafite o refuză pe Bayern München
» Aniversări cu puncte
» Diego a semnat cu Juventus
» Berlusconi l-a găsit vinovat pe Ancelotti
» Radu şi Max Nicu, nici măcar rezerve
» Coroane la statuia lui Oblemenco
» Porto îl vrea definitiv pe Săpunaru
» Un bulgar la meciul Rapid – Craiova
» Revenirea lui Mutu pe teren a fost amânată
» Ştiinţa ia licenţa sută la sută
» UEFA a acordat României încă o competiţie majoră

Bani & Afaceri

» S-a aprobat împrumutul pentru Ford România
» Servicii integrate pentru IMM-uri
» Imobiliarele rămân investiţii cu potenţial
» Evaziunea fiscală… o mare abureală

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Vorbe şi fapte în Coaliţie

Top