20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii nu pot exploata pădurea

Doljenii nu pot exploata pădurea

Cota de tăiere de material lemnos din pădurile particulare din Dolj este de peste 26.000 de metri cubi. Pentru că nu fac proiecte de amenajamente silvice pentru pădurile lor, doljenii nu pot să taie decât o mică parte din acestea.

 

Pentru a se asigura că tăierile din păduri se fac raţional, în fiecare an, la nivel naţional se stabileşte o anumită cantitate de masă lemnoasă ce poate fi tăiată. Pentru Dolj, de exemplu, aceasta depăşeşte 26.000 de metri cubi pentru pădurile private. „Pentru unităţile administrativ-teritoriale (primării), cota este de 500 de metri cubi, pentru persoane fizice – de aproximativ 13.900, iar pentru persoane juridice – 6.300“, a declarat Marian Mănescu, consilier al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea. La această cantitate se adaugă 2.000 de metri cubi aferenţi vegetaţiei din afara fondului forestier (aliniamentele de-a lungul drumurilor judeţene).

 

Amenajamente pentru exploatarea pădurii

 

Această cantitate s-a stabilit în funcţie de fondul forestier aflat în proprietatea persoanelor fizice, juridice şi unităţi de cult. S-au luat în considerare şi tăierile de igienă (un metru cub de lemn/ha/an sau, în mod excepţional, în cazul în care numărul arborilor uscaţi este foarte mare, până la cinci metri cubi/ha/an). Un rol deosebit de important îl au însă aşa-numitele „amenajamente silvice“ în vigoare. „Amenajamentele silvice se fac din zece în zece ani şi stabilesc masa lemnoasă ce se va exploata de pe respectiva suprafaţă, care se va împăduri, precum şi lucrările de îngrijire aplicate“, a precizat Marian Mănescu. Aceste amenajamente au rolul de a asigura o permanenţă pădurilor prin reglarea exploatării suprafeţelor împădurite.

Proprietarii de păduri, care nu-şi asumă responsabilitatea de proprietari şi care nu dau importanţă „amenajamentelor silvice“, riscă să rămână fără lemne tăiate. „Indiferent de cota de tăiere, neavând amenajamente silvice în vigoare, proprietarii nu pot exploata pădurea. Chiar dacă valoarea cotei este mare, tăierile sunt sub nivelul său“, a spus consilierul ITRSV.

 

Doar două proiecte silvice în Dolj

 

Cu toate acestea, doar doi proprietari din Dolj au întocmit proiecte de „amenajamente silvice“ după ce le-au expirat cele vechi. Acestea vizează o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare de pădure, situată pe raza Ocolului Silvic Filiaşi. „Cei doi s-au asociat, legislaţia în vigoare precizând că aceste proiecte de amenajamente silvice se fac pentru o suprafaţă de minimum 100 de hectare“, a mai spus Mănescu, care a precizat că durata realizării unui asemenea proiect este de aproximativ un an.

 

185.000 de metri cubi pentru DS Craiova

 

În timp ce în cazul pădurilor particulare cota alocată de tăiere poate fi cu greu realizată, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul cotei alocate Direcţiei Silvice Craiova. În baza studiilor tehnice de administrare a pădurilor, pentru 2008 s-a stabilit o cotă de masă lemnoasă de 185.000 de metri cubi. Aceasta va fi scoasă la licitaţie către agenţii economici care o vor exploata şi valorifica aşa cum cred de cuviinţă.

„Cota de masă lemnoasă este în scădere. Dacă anul trecut aceasta a fost de 195.000 de metri cubi, în 2009, va fi de 160.000“, a declarat Alchiu Caraghiaur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Craiova. Situaţia se datorează retrocedărilor, care au dus la scăderea suprafeţei forestiere aflate în administrarea Direcţiei, de la 87.000 de hectare la 63.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS