12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMilioane câştigate din acte adiţionale

Milioane câştigate din acte adiţionale

Majoritatea lucrărilor de modernizare din Craiova au fost mai scumpe decât preţul stabilit iniţial. Reţeta este simplă: se câştigă licitaţia la preţ mic, iar pe parcurs apar „lucrări neprevăzute“, şi preţurile urcă. Aşa se face că unele lucrări şi-au dublat costurile în 2008.

Firmele de construcţii care au contracte publice câştigă bani frumoşi chiar şi după ce actele s-au semnat şi parafat pentru o anumită sumă. În timp ce lucrează la investiţia câştigată la licitaţie, firmele descoperă la faţa locului că lucrurile nu sunt aşa cum erau fundamentate de soluţiile tehnice iniţiale. Aşadar, constructorii cer „partea leului“ instituţiei publice pentru care efectuează modernizările. Lucrarea „trebuie“ suplimentată, iar la final costă mult mai mult decât era prevăzut iniţial în contractul cu care s-a câştigat licitaţia. Chiar şi dublu. Fie proiectanţii întocmesc proiectele tehnice în necunoştinţă de cauză, fie firmele constructoare lasă din preţ la licitaţie (pentru că, de obicei, se adjudecă la preţul cel mai mic), ştiind că apoi câştigă din acte adiţionale. Aşa s-a întâmplat în şase lucrări importante, pe care le-a avut Primăria Craiova în derulare până nu demult, unele dintre ele încă nefinalizate. Constructorii au câştigat în 2008 în plus 5,2 milioane de lei faţă de contractul iniţial, din acte adiţionale. S-au dat bani în plus şi pentru fântâna din Craioviţa Nouă, şi pentru bulevardul Nicolae Titulescu, şi pentru modernizarea Pieţei Gării, ba chiar şi pentru fântâna de la Ciupercă.

 

Bulevardul Titulescu a înghiţit 2,5 milioane

 

Suma cea mai mare adăugată prin act adiţional la contract a fost alocată de Primăria Craiova pentru „reabilitarea şi modernizarea bulevardului Nicolae Titulescu – Calea Severinului“. Primăria Craiova susţine că iniţial contractul cu SC Domarcons SA Craiova a fost de 14,8 milioane de lei, iar după semnarea actului adiţional la contract, valoarea a crescut la 17,3 milioane. Valoarea actului adiţional către Domarcons, de 2,49 milioane de lei a fost cea mai mare sumă plătită astfel către un constructor în 2008. Primăria motivează că „suplimentarea a fost necesară pentru îmbunătăţirea soluţiei tehnice de asfaltare a unui segment (…) foarte solicitat de traficul auto greu, imposibil de evitat în această zonă“. Municipalitatea spune că respectivul constructor nu a cheltuit toţi banii alocaţi, ci a făcut „o economie de 817.524 de lei“.

Directorul Domarcons, Dan Dumitru, motivează apariţia banilor în plus prin actele adiţionale. El spune că problemele apar întotdeauna pe şantier: „Este imposibil să prevezi toate problemele lucrării. Eu nu am văzut până acum o lucrare fără suplimentare de fonduri. La bulevardul Titulescu a fost nevoie pentru un altfel de asfalt mai rezistent, din cauza traficului greu. Au apărut pe parcurs utilităţi care a trebuit deviate. Poate fi vorba şi despre o omisiune a proiectanţilor, dar în oraş aceste lucruri nu pot fi prevăzute dinainte în totalitate“.

 

La Piaţa Gării, costuri mai mari cu 50%

 

După cum aţi putut vedea în paginile GdS în ultima perioadă, Cavi Imexco SRL primeşte cu 50% mai mult decât contractul iniţial, pentru lucrările de modernizare de la Piaţa Gării-Rocadă. La început, societatea ar fi trebuit să primească 2,55 milioane de lei, dar acum valoarea contractului a crescut cu 1,26 de milioane de lei. Motivul dat publicităţii de Primăria Craiova, în calitate de beneficiar al lucrării: „S-a modificat parţial soluţia tehnică“. Fântâna iniţial statică a devenit „dinamică“, iar la iluminatul public a trebuit deviate anumite trasee de utilităţi. Şi bineînţeles că s-a aflat despre aceste modificări tehnice abia după ce au început lucrările. Şi încă nu s-a terminat execuţia.

Modernizarea fântânii arteziene de la intersecţia bulevardelor 1 Mai cu Ştirbei Vodă (la Ciupercă) a costat cu 355.000 de lei mai mult decât la început, bani care au ajuns la SC Agroexpert SRL. Motivul este acelaşi: „modificarea soluţiei tehnice“. Primăria susţine că a trebuit puse alte pompe, „din cauză că zona se inunda frecvent“, pentru că era o diferenţă de nivel. Nici acest lucru nu a putut fi prevăzut de la început, astfel că lucrarea s-a situat la valoarea totală de 1,43 milioane de lei.

 

41% în plus pentru fântâna arteziană

 

Fântâna arteziană din Craioviţa Nouă a costat mai mult cu 41% faţă de proiectul iniţial, pentru că s-a schimbat miezul construcţiei. „Petalele ornamentale din centrul fântânii au fost construite din oţel inoxidabil faţă de beton armat, cum era iniţial, şi s-au montat camere de supraveghere pe toată esplanada“, motivează municiplitatea. Evident…, nu se putea şti dinainte. Astfel că firma UTI Instal Construct a pornit de la o valoare iniţială de 858.000 de lei şi a ajuns să primească 1,209 milioane de lei.

Altă lucrare cu act adiţional este şi reţeaua de alimentare cu apă în cartierele Plaiul Vulcăneşti şi Drumul Apelor. Constructorul, SC Verta-Tel SRL Bucureşti, a contractat lucrarea la 1,168 milioane de lei, dar i s-a suplimentat cu 145.141 lei. Primăria spune că a suplimentat suma iniţială pentru că a fost nevoie de extinderea reţelei cu 910 metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU