11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirme mijlocii doar pe hârtie

Firme mijlocii doar pe hârtie

Numărul contribuabililor mijlocii se va dubla în Dolj la începutul anului viitor. Saltul companiilor mici în această categorie nu se datorează dezvoltării, ci unei modificări legislative.

 

Sute de firme doljene ar trebui să fie pregătite să fie incluse, de la debutul anului viitor, în categoria contribuabililor mijlocii, deşi până atunci sunt considerate firme mici. Încadrarea la contribuabili mijlocii va fi numai pe hârtie, fără ca firmele să aibă creşteri economice deosebite pentru a sări dintr-o categorie în alta superioară. Potrivit unui ordin recent al ministrului economiei şi finanţelor, de la anul, contribuabilii care intră în categoria celor mijlocii trebuie să îndeplinească două condiţii importante. Prima dintre ele: firma să fi avut o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de lei, la 31 decembrie a anului precedent (deci 2007). Cea de-a doua condiţie impusă de Ordinul ministrului de resort nr. 2607/2008 spune că sunt incluse în categoria contribuabililor mijlocii firmele aflate în procedura insolvenţei care au obligaţii fiscale mai mari de trei milioane de lei“. Practic, doar firmele aflate în insolvenţă vor avansa ca şi contribuabili mijlocii şi nu este vorba de o expansiune în adevăratul sens al cuvântului în rândul companiilor doljene. Reprezentanţii Fiscului susţin că legiuitorul face această distincţie pentru că „la firmele aflate în insolvenţă care au de plătit peste trei milioane de lei către stat trebuie să li se acorde altă importanţă. Dacă firmele respective nu au active suficiente sau lichidităţi, statul trebuie să-şi recupereze în vreun fel creanţele“.

 

Mai mulţi „falimentari“ mijlocii

 

Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj susţin că, odată ce intră în vigoare actul normativ cu pricina, atunci numărul contribuabililor mijlocii se va dubla în judeţ. La începutul lunii septembrie 2008 figurau în evidenţele DGFP Dolj 212 firme mijlocii. Până acum, pentru a ajunge de la contribuabil mic la mijlociu era suficientă expansiunea activităţii economice a companiei, prin trecerea pragului de 70 de milioane de lei la cifra de afaceri anuală. Adică firmele prospere deveneau mijlocii. Din 2009 vor fi incluse şi altele care nu şi-au plătit obligaţiile către stat. Ca şi schimbare de formă, atunci când un contribuabil este avansat ca mijlociu, trebuie să depună declaraţiile şi bilanţul anual la Administraţia Finanţelor Publice judeţene, respectiv la Craiova. Pe când firmele mici au dreptul să depună declaraţiile la administraţiile din judeţ unde sunt arondate localităţile în care au sediul social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS