9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLipsa ABS-ului scade taxa de poluare

Lipsa ABS-ului scade taxa de poluare

Valoarea taxei va fi mai mică în cazul maşinilor fără aer condiţionat, ABS şi airbag.

Taxa de poluare auto, percepută de la 1 iulie 2008 la înmatricularea automobilelor, va fi redusă în funcţie de vechimea maşinii, de starea tehnică şi de dotări, potrivit normelor de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind taxa de poluare, adoptate marţi de guvern.

„Prin acordarea acestor reduceri suplimentare, respectăm principiul impus de Comisia Europeană: taxa trebuie să scadă în acelaşi ritm cu valoarea de piaţă a maşinii. Dacă aceasta nu are ABS, aer condiţionat, airbag, este clar că valoarea ei este mai mică, iar taxa trebuie să fie şi ea mai mică“, a declarat directorul din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Mihai Hură, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, la calculul reducerilor se ia în vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 – dotat cu ABS, aer condiţionat, airbag.

 

Reguli privind restituirea diferenţei dintre taxe

 

Normele de aplicare prevăd proceduri de restituire atât a diferenţei dintre taxa plătită conform normelor în vigoare de la 1 ianuarie 2007 şi noul cuantum al acesteia, aplicabil de la 1 iulie 2008, dar şi pentru restituirea sumei reprezentând valoarea reziduală a maşinii după ce aceasta a fost scoasă din parcul auto naţional – prin vânzare, transfer în alt stat sau distrugere în urma unui accident – numai în situaţia în care taxa auto a fost achitată.

Diferenţa dintre taxa plătită conform normelor în vigoare de la 1 ianuarie 2007 şi noul cuantum al acesteia se restituie în 45 de zile de la depunerea cererii, la care trebuie anexate documentul ce dovedeşte plata ei, copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. Banii pot fi viraţi fie într-un cont indicat de contribuabil, fie direct la trezoreria din localitatea unde acesta are domiciliul.

Normele prevăd ca persoanele nemulţumite de acordarea reducerii să poată contesta suma pe care au plătit-o sau pe care o au de plătit. Potrivit lui Hură, Comisia Europeană a cerut ca reducerea taxei să nu fie obţinută pe calea contestării, ci să fie acordată de organul fiscal.

„Dacă omul nu are 15.000 de kilometri în medie pe an (prevăzuţi la autoturismul standard luat în calcul – n.r.), ci 25.000 de kilometri, se acordă o cotă de reducere printr-o declaraţie de propria răspundere. Pentru celelalte elemente – vechime, stare tehnică, stare generală şi dotare – de asemenea, nu trebuie să conteste, ci poate merge la RAR să i se confirme că nu are ABS sau aer condiţionat şi se acordă reduceri suplimentare“, a spus Hură.

El a mai precizat că oamenii pot face contestaţii totuşi – chiar dacă au primit reduceri suplimentare – şi, în baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Experţilor Tehnici, pot beneficia de o reducere şi mai mare.

 

Statul nu plăteşte taxa

 

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, instituţiilor din domeniul culturii, sănătăţii, educaţiei, ministerelor şi altor organe ale administraţiei publice, maşinile structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, cele pentru asociaţiile şi fundaţiile care au statut de utilitate publică, maşinile utilizate de persoanele cu handicap şi cele pentru armată.

Prin cea de-a treia formulă a taxei auto s-a definit şi sistemul de rambursare a taxei, dacă autoturismul va fi vândut în alt stat membru sau dacă acesta va fi radiat după un accident.

Noua formulă prevede, totodată, beneficii pentru posesorii de maşini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particulă de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv.

Recuperare imposibilă

Actul normativ nu conţine prevederi privind recuperarea taxei de către persoanele care şi-au vândut automobilul între timp. Guvernul a considerat că în astfel de cazuri nu se poate cere restituirea taxei, plecându-se de la principiul că suma a fost inclusă în preţul de vânzare a maşinii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII