17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriValoarea Daewoo Craiova, secret de zece ani

Valoarea Daewoo Craiova, secret de zece ani

AVAS ţine la secret evaluarea Daewoo, comandată firmei Darian din Cluj-Napoca, în vederea privatizării. Societatea clujeană este obligată prin contract să păstreze tăcerea timp de zece ani. AVAS susţine că informaţia nu este de interes public, iar Ford nu face comentarii. Potrivit angajaţilor, tehnologia actuală, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, ar putea ajunge pe piaţa second hand.

 

Raportul de evaluare financiară a companiei Daewoo Automobile România (DWAR), comandat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în vederea privatizării, va fi făcut public abia peste zece ani, a declarat miercuri Adrian Crivii, managerul şi acţionarul majoritar al Darian Consultanţă Financiară SRL Cluj-Napoca, firma care a întocmit acest document. Potrivit acestuia, firma Darian are o clauză de confidenţialitate în contractul cu AVAS, care îi interzice să facă publice aceste informaţii. „Am încălca acest contract dacă am face publice informaţiile cu privire la valoarea Daewoo. Nu le putem divulga decât după zece ani“, a declarat Crivii.

AVAS refuză, la rândul său, să facă publică evaluarea. „Aceeaşi clauză de confidenţialitate priveşte şi AVAS. Informaţiile nu sunt de interes public“, a informat Adriana Tran, reprezentanta Biroului de comunicare cu presa din cadrul AVAS.

Demersul nostru jurnalistic a pornit de la faptul că, de curând, muncitorii de la Ford România au demarat procesul de înlocuire a liniilor de producţie pentru autoturismele Daewoo, care vor fi înlocuite cu o nouă tehnologie. Prima secţie care va fi demontată este vopsitoria, după care va urma Secţia de caroserii.

 

Ford tace mâlc

 

Deocamdată, compania Ford refuză să comenteze ce va face cu liniile de fabricaţie ale Daewoo. În ultimele două săptămâni, firma de consultanţă McGuireWoods, consultantul Ford, ne transmite invariabil acelaşi răspuns: „Ford România nu face comentarii cu privire la aspectele menţionate de dumneavoastră“. Ford nu vrea să spună ce valoare au liniile de producţie găsite la Daewoo în momentul preluării fabricii şi nici ce va face cu ele. Fosta conducere a DWAR pare să nu mai ştie nici ea valoarea echipamentelor pe care le avea în custodie. „Nu sunt abilitat să comentez acest aspect. Există un Departament de comunicare“, a spus Ion Ion, fostul director general al Daewoo, actual membru în CA al Ford România.

În lipsa unei reacţii din partea conducerii, ne-am adresat sindicatului. „Există posibilitatea ca echipamentele actuale să ajungă pe piaţa second hand a tehnologiei. Mai sunt destule fabrici care produc autoturisme Daewoo“, a susţinut Ovidiu Cioroianu, preşedintele sindicatului. Cât valorează însă tehnologia nu poate decât bănui: „Coreenii au declarat ultima dată că au investit în total 800 de milioane de dolari la Daewoo Craiova. Din aceştia însă, numai jumătate ar însemna tehnologie de fabricaţie, restul fiind subansamble“. Aşadar, există o cifră, dar aceasta doar la nivel declarativ.

 

AVAS susţine că informaţiile nu sunt publice

 

Acum se pune întrebarea legitimă, dacă această informaţie (valoarea de evaluare a Daewoo Craiova) este sau nu de interes public. Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, face câteva referiri în acest sens. Potrivit art. 12, alin. 1, literele (b) şi (c), sunt exceptate de la liberul acces informaţiile care privesc securitatea economică a României, precum şi cele care aduc atingere principiului concurenţei loiale. Concret, acestea se referă la „deliberările autorităţilor, precum şi cele care privesc interesele economice şi politice ale României, dacă fac parte din categoria informaţiilor clasificate“ (lit. b), precum şi „informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale, potrivit legii“ (lit. c).

În consecinţă, Consiliul Concurenţei ar fi fost instituţia care ne-ar fi putut lămuri dacă informaţiile cerute aduc sau nu atingere liberei concurenţe şi, în consecinţă sunt sau nu exceptate liberului acces. „Din păcate, noi nu am avut niciodată acces la aceste date, aşa că nu am văzut contractul dintre AVAS şi firma Darian“, au declarat surse din cadrul Consiliului, care au recomandat să cerem opinia Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale în legătură cu prevederile Legii nr. 544/2001.

„Suntem funcţionari publici şi nu putem face interpretări pe lege, aşa că nu vă putem spune dacă în această speţă informaţiile cerute sunt sau nu de interes public. AVAS se poate prevala acum de faptul că informaţiile privesc o companie privată, chiar dacă ele se referă la o evaluare cerută de această instituţie înainte ca societatea respectivă să fie privatizată. Este un aspect delicat, care poate fi lămurit numai în justiţie“, au declarat surse din cadrul Agenţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII