19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsiguratorii preiau datoriile bancare

Asiguratorii preiau datoriile bancare

Asigurările de viaţă, respectiv asigurările bunurilor cu care s-a girat, în cazul creditelor, vă scapă moştenitorii de datorii bancare.

În cazul creditelor bancare în sume mari şi pe perioadă îndelungată, pentru a-şi minimaliza riscul la care se expun, majoritatea băncilor solicită, cu titlu de obligaţie, încheierea unei asigurări de viaţă cesionate în totalitate băncii. În general, aceasta acoperă riscul generat de decesul împrumutatului. În cazul în care debitorul moare, banca îşi recuperează banii de la societatea de asigurare, iar moştenitorii sunt scutiţi de datoria de a plăti în continuare ratele defunctului.

În funcţie de bancă şi de compania de asigurări agreată de aceasta (în general, băncile lucrează cu anumite societăţi de asigurare,) asigurarea de viaţă poate acoperi şi invaliditatea temporară/permanentă. Asigurarea de viaţă poate acoperi, la unele bănci, chiar şi ratele împrumutatului pentru o scurtă perioadă, în situaţia în care clientul îşi pierde locul de muncă.

 

„Datoria creată de împrumutat nu se retransmite moştenitorilor“

 

Cei care refuză sau intră în incapacitate de plată din cauza altor factori, nespecificaţi de asigurarea încheiată, nu sunt absolviţi de la plata ratelor. Pentru a fi siguri ce anume acoperă asigurarea de viaţă, este bine să vă interesaţi cu privire la acest lucru atunci când contractaţi un credit.

„În cazul creditelor de nevoi personale negarantate cu ipotecă, de exemplu, asigurarea de viaţă se face pentru deces şi invaliditate temporară. În cazul unui deces sau în caz de invaliditate, clientul este executat de plata ratelor“, au declarat surse autorizate de BRD Group Craiova.

Acestea au explicat că, în aceste cazuri, banca îşi recuperează sumele datorate de împrumutat de la asigurator. „În cazul asigurării de viaţă, datoria creată de împrumutat nu se retrasmite moştenitorilor“, au adăugat sursele din BRD Group Craiova, care au subliniat faptul că în cazul în care nu ar exista aceste asigurări, iar clientul ar deceda, urmaşii ar moşteni, pe lângă bunuri, şi creanţele acestora.

Avantajele asigurării de viaţă

 

Pe lângă faptul că îi scuteşte pe moştenitori de plata datoriilor predecesorilor, asigurarea de viaţă are şi unele avantaje practice pentru împrumutat. „În cazul creditelor garantate cu ipotecă, suma împrumutată poate ajunge până la 75% din valoarea imobilului. Suma creditată poate merge însă până la 85% din valoarea imobilului, dacă se face asigurare de viaţă“, a declarat Ramona Popescu, şef de agenţie Bancpost Craiova.

 

Asigurarea garanţiei

 

Asigurarea de viaţă nu este însă singura pe care o încheie clientul în momentul constractării unui credit. Dacă împrumutul făcut, fie el credit de nevoi personale, credit auto sau imobiliar, impune garanţii, atunci se face o asigurare obligatorie şi asupra bunului cu care s-a girat.

„Pentru creditele garantate cu imobile, pe lângă asigurarea de viaţă apare şi asigurarea bunului ipotecat. În cazul în care apare un eveniment neprevăzut – cutremur, incendiu, dacă împrumutatul intră în incapacitate de plată, banca îşi recuperează banii de la asigurator. Dacă mai are capacitate de plată însă, clientul îşi recuperează singur asigurarea“, au adăugat sursele autorizate din BRD Group Craiova.

În cazul în care împrumutatul doreşte să-şi asigure locuinţa pentru o sumă mai mare decât cea oferită de asiguratorul agreat de banca cu care decide să lucreze, acesta poate încheia o poliţă suplimentară, individuală, pe care să o cesioneze tot în favoare băncii. Potrivit bancherilor, când se impun despăgubiri, dacă acestea depăşesc valoarea creditului de rambursat şi a costurilor aferente acestuia, diferenţele ajung la împrumutat sau, după caz, la moştenitorii acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS