14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDosarele lui Boerică au fost conexate

Dosarele lui Boerică au fost conexate

Toate returnările ilegale de TVA ale lui Genică au fost adunate de DIICOT sub aceeaşi copertă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului General, au conexat toate cauzele în care este cercetat omul de afaceri craiovean Genică Boerică, afirmă surse judiciare, citate de NewsIn. Motivaţia conexării dosarelor ţine de faptul că este vorba de acelaşi gen de infracţiuni – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, crimă organizată – săvârşite toate prin metoda obţinerii unor restituiri ilegale de TVA.

Reamintim că Genică Boerică este în prezent în arestul poliţiei bucureştene, după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, Tribunalul Bucureşti a prelungit în şedinţă secretă, cu 30 de zile, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lui Boerică, Constantin Radu Drăgan şi Dorian Aurel Prie, inculpaţi într-un dosar penal pentru o restituire ilegală de TVA de 11 miliarde de lei vechi obţinută de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Dosarul a fost instrumentat iniţial de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, apoi a fost preluat de Parchetul General.

 

Returnările de TVA ale lui Genică, trimise de trei ani la Bucureşti

 

În ancheta Parchetului General se află mai multe dosare ale lui Genică privind returnări ilegale de TVA, dosare transferate toate de la parchetele doljene la structura centrală a DIICOT în cursul anului 2004.

Într-un alt dosar, aflat de această dată pe rolul instanţelor bucureştene, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis pe 28 iunie să amâne pentru 23 august judecarea cauzei în care Boerică este acuzat, alături de alte 11 persoane, pentru returnări ilegale de TVA. Dosarul a fost finalizat pe 21 martie 2005, de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi are ca obiect restituiri ilegale de TVA în valoare de circa 150 de miliarde de lei. În dosar sunt inculpaţi: Genică Boerică, Florentin Sargarodschi, Elena Popa, Vasile Stănescu, egiptenii Nassar Mohamed, El Kholyh Nashat, El Tembedawy Khaed şi El Araby Abdou, iordanienii – Ayyoub Bassem şi Al Switi Nail, iranianul Honar Sood Mostafa şi irakianul Abdulhameed Shaban. Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie 2001 – iunie 2003, inculpaţii ar fi solicitat şi obţinut de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice returnări de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Procurorii susţin că reţeaua ar fi produs însă un prejudiciu total – ce include TVA restituit ilegal dar şi impozitele neachitate – de 290.551.482.385 de lei vechi.

Rejudecare

Tribunalul Bucureşti a pronunţat o sentinţă de condamnare faţă de Genică Boerică, acesta primind opt ani de închisoare pentru un şir de returnări ilegale de TVA şi spălări de bani prin sute de conturi din străinătate. Curtea de Apel Bucureşti a decis însă rejudecarea cauzei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU