17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensiile private, fără clienţi

Pensiile private, fără clienţi

Românii pot cotiza teoretic la fondurile de pensii private opţionale de la 1 mai. Practic, mai au de aşteptat, pentru că firmele din domeniu sunt încă în procedura de autorizare. Potrivit previziunilor optimiste, în acest an vor fi cel puţin 250.000 de cotizanţi, cu o contribuţie totală de 40 de milioane de euro.

Începând cu 1 mai, românii au posibilitatea să contribuie la sistemul de pensii administrate privat. Deocamdată, pilonul autorizat să funcţioneze este cel al pensiilor facultative, unde se pot înscrie cei care au mai puţin de 52 de ani, indiferent că sunt salariaţi care lucrează în ţară sau în străinătate, angajatori şi liber-profesionişti. Contribuţia lunară nu poate depăşi 15% din venitul brut, iar perioada minimă de participare este de 90 de luni. Un avantaj este acela că atât angajatul, cât şi angajatorul îşi pot deduce din venituri până la 200 de euro. După împlinirea vârstei de 60 de ani, fiecare contribuabil la sistemul de pensii private facultative va primi o pensie viageră. În cazul unei persoane care va contribui 30 de ani la sistemul de pensii private, dar moare înainte de a beneficia de bani, aceştia revin urmaşilor.

Contribuţii medii anuale de 200 de euro

Cu toate că, teoretic, sistemul este deschis de mai bine de o săptămână, companiile care şi-au înfiinţat firme de administrare a fondurilor de pensii private spun că nu au deocamdată clienţi.
„Nu am început încă înscrierile, pentru că mai sunt o serie de autorizări de obţinut. Cel mai probabil, primele înscrieri se vor face din a doua jumătate a lunii mai. Zilnic însă sunt oameni care vin şi se interesează despre pensiile private, ceea ce denotă un interes crescut în acest sens“, a precizat Radu Vasilescu, director de pensii la ING România. Deocamdată, primele companii care au primit acordul să administreze fonduri de pensii private sunt ING Asigurări de Viaţă şi AVIVA, însă altele se pregătesc să intre pe piaţă în vara acestui an, după cum a precizat Eugen Voicu, preşedintele Certinvest. „În acest moment, nu are nimeni clienţi. Singurele autorizate pentru administrarea unui fond de pensii private sunt ING şi AVIVA, care vor începe în scurt timp să facă înscrieri. Noi intenţionăm să intrăm pe piaţă în august-septembrie 2007“, a spus Voicu. Piaţa fondurilor de pensii este uriaşă.
Certinvest prognozează că în următorii cinci ani piaţa va avea o creştere importantă. Numărul participanţilor la fondurile de pensii private va creşte de la 600.000 în 2008 la 1.250.000 în 2011. Şi contribuţiile medii anuale ale participanţilor vor creşte de la 200 de euro în 2007 la 400 de euro în 2011. Sumele pe care aceste fonduri le vor colecta vor ajunge şi ele în 2011 la 1,25 miliarde de euro.

Estimări optimiste

Estimările arată că în acest an vor participa la pensii opţionale circa 250.000 de salariaţi, suma totală a contribuţiilor ridicându-se la 40 de milioane de euro. Analiştii din piaţă spun că firmele pot include participarea la fondurile de pensii private facultative în pachetele salariale propuse angajaţilor. Reprezentanţii mediului de afaceri afirmă însă că aşteaptă ca sistemul să se pună la punct, pentru a lua decizii în acest sens. „Angajatorii pot oferi pachete salariale privind pensiile private. La început însă, este foarte important ca sistemul de pensii private să fie foarte bine cunoscut, atât în rândul angajaţilor, cât şi al angajatorilor. Atâta timp cât sistemul funcţionează bine în Vest, trebuie implementat şi la noi“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Românii sunt încă sceptici la ceea ce înseamnă pensii private, neavând încredere decât în sistemul de fonduri administrat de stat. „Eu habar nu am care sunt firmele ce administrează fonduri de pensii private, pentru că nu am văzut să-şi facă nimeni reclamă. Eu vreau să-mi asigure pensie mare la bătrâneţe, dar să sperăm că n-o să devină un nou FNI“, a declarat Sorin Purcărea, un craiovean îngrijorat că ar putea să nu vadă înapoi banii cu care a cotizat ani buni la fondul de pensii private.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII