17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAbuz in favoarea firmelor lui Anghel

Abuz in favoarea firmelor lui Anghel

Doua firme ale omului de afaceri craiovean Mihai Anghel au primit despagubiri de peste cinci miliarde de lei vechi pentru culturile de grâu calamitate. Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj acuza functionarii Directiei Agricole ca au virat banii in baza unor documentatii incomplete.


Inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au finalizat recent un control la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, unde au auditat activitatea acestei institutii in anii 2004 si 2005, verificând legalitatea acordarii de ajutoare de stat producatorilor agricoli din judet.


In urma verificarilor, controlorii au concluzionat ca angajatii DADR au acordat plati nelegale in valoare de 611.512 lei (6,1 miliarde de lei vechi), la care s-au calculat actualizari cu rata inflatiei de 40.960 de lei (409 milioane de lei vechi). Potrivit inspectorilor, din dosarele aflate la DADR lipsea o parte din documentatia in baza careia s-au acordat aceste sume. Aproape jumatate din fonduri, 335,3 mii de lei (3,35 miliarde de lei vechi) ar fi fost platite nelegal ca despagubiri pentru calamitati catre SC OLTYRE SA Craiova. Suma este aferenta pentru suprafata de 2.713 hectare cultivate cu grâu in toamna anului 2004, pentru care s-a calculat si o actualizare a inflatiei, in valoare de 19.013 lei (190,1 milioane de lei vechi).


Lipsea „o hârtiuta“


Alte despagubiri nelegale, in valoare de 188.677 de lei (1,88 miliarde de lei vechi) au mers catre SC CERVINA SA Segarcea, aferente suprafetei de 5.666 de hectare cultivate cu grâu in toamna anului 2004. La acestea s-au adaugat actualizari cu inflatia in valoare de 6.396 de lei (63,9 milioane de lei vechi). Sumele mentionate mai sus au fost platite in lunile noiembrie si decembrie 2005. De asemenea, controlorii au concluzionat ca alte 39.551 de lei (395,5 milioane de lei vechi) au fost platite nelegal unor proprietari de animale, pentru lichidarea rapida a focarelor de boli transmisibile, la care s-au calculat actualizari in valoare de 4.761 de lei (47,6 milioane de lei vechi). Dosarul a fost transmis Parchetului, deoarece inspectorii au stabilit ca faptele pot fi penale, sub incadrarile de neglijenta si abuz in serviciu.


Directorul DADR Dolj, Cornel Popa, sustine insa ca nu este nimic in neregula cu platile facute catre firmele omului de afaceri Mihai Anghel. „Sumele au fost acordate corect, dar au mai omis sa aduca o hârtiuta, acolo. Sunt mai multe dosare incomplete, nu numai astea. Noua ni s-a dat ca termen pentru completarea dosarelor luna martie.


Daca nu se gaseste hârtiuta, o sa trebuiasca sa recuperam banii de la beneficiar“, a declarat Popa. Daca ar incerca sa recupereze banii de la beneficiar, DADR Dolj ar risca sa fie data in judecata de firmele beneficiare, sub motivul ca dosarele au fost aprobate, fara sa se solicite, la momentul acordarii banilor, acte suplimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS