15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGroapa de gunoi de la Râureni trebuie inchisa

Groapa de gunoi de la Râureni trebuie inchisa

Angajamentele asumate doar de dragul de a pune mâna pe bani europeni au ajuns la termenul scadent. UE face inventarul si pentru ca socotelile nu ies le reaminteste oficialilor români ca fiecare banut primit trebuie justificat.


Groapa de gunoi a municipiului Râmnicu Vâlcea trebuia inchisa de mai bine de doua saptamâni, mai exact la sfârsitul anului trecut, angajament pe care România si l-a luat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Capitolul 22 – Mediu. Prin Proiectul ISPA finantat de UE „Managementul integrat al deseurilor municipale in Râmnicu Vâlcea cu componenta inchiderii depozitului de la Râureni“, Râmnicu Vâlcea a primit in 2001 suma de 9,3 milioane de lei. Cu banii respectivi trebuia construit un nou depozit ecologic la Feteni, iar cel vechi de la Râureni trebuia inchis.


Din 2001 pâna la sfârsitul lui 2006 au existat o serie de probleme si certuri intre consilierii municipali cu privire la amplasarea noului depozit ecologic. Când s-a gasit si votat un amplasament, firma câstigatoare a licitatiei organizate de Ministerul de Finante, SC MONTICAVA STADE MONTECO din Italia, nu a respectat termenii contractuali. Abia in vara lui 2006 autoritatile locale si-au dat seama ca termenul scadent de predare a lucrarii se apropie si ca la noul depozit nu s-au terminat nici macar sapaturile. Constient ca „nu poti sa te joci cu banii europeni“, prefectul de Vâlcea a cerut rezilierea contractului, reziliere acceptata cu greu de Ministerul de Finante la sfârsitul lunii octombrie anul trecut. „De atunci si pâna acum ar fi trebuit organizata o noua licitatie, insa acest lucru nu s-a intâmplat. Ni s-a spus sa asteptam ca este sfârsit de an, ca ne integram si ca se schimba normele de organizare a licitatiilor internationale. Asteptam si acum, desi asta ne costa enorm“, este de parere Mircia Gutau, primarul din Râmnicu Vâlcea.


Garda de Mediu promite amenzi dupa 15 februarie


Reprezentantii Garzii Regionale de Mediu sustin ca România risca sa fie sanctionata de UE si au somat in nenumarate rânduri Primaria Râmnicu Vâlcea sa inchida urgent groapa de la Râureni si sa transporte gunoiul catre alte platforme, cum ar fi cele de la Calimanesti, Govora, Dragasani sau Balcesti, care au ca termen de sistare a depozitarii anul 2009. „In prezent ne aflam in situatia de a incalca angajamentele asumate de România fata de UE, uzantele in aceasta situatie sunt foarte clare, se aplica procedura de infringement, adica de constatare a incalcarii de catre un stat membru UE a obligatiilor care ii revin. Noi am informat Comisariatul National de Mediu si Ministerul Mediului“, a sustinut comisarul regional Tiberiu Berbece, seful Garzii Regionale de Mediu.


Silvian Ionescu, seful Garzii Nationale de Mediu, prezent miercuri la Râmnicu Vâlcea, a declarat ca s-a pâna pe 15 februarie nu se vor aplica sanctiuni, ci doar se vor face verificari la Râureni pentru a vedea exact cum stau lucrurile: „Dupa data respectiva trebuie sa dam si amenzi ca altfel nu se poate. Sanctiunile ce vor urma nu vor fi aplicate Primariei Râmnicu Vâlcea sau consiliului local, ci Oficiului de Plati si Contracte Phare (OPCP) din cadrul Ministerului de Finante. Ei sunt proprietarii acestor lucrari, ei trebuia sa vegheze la respectarea termenelor contractuale“, a spus Silvian Ionescu, care nu isi explica de ce „s-a negociat inchiderea unei gropi in care se mai poate depozita inca patru ani de acum incolo“.


Primarul ameninta ca lasa gunoiul pe strazi


Primarul Mircia Gutau sustine ca este un haos total si ca nimeni nu isi asuma responsabilitatea cu privire la nerespectarea contractelor. El afirma ca a facut nenumarate informari la forurile responsabile cu gestionarea banilor europeni si a cerut amânarea inchiderii gropii, insa nu a primit nici un raspuns pâna acum. Mircia Gutau ameninta ca, daca va fi obligat sa inchida groapa, o va face, insa gunoiul nu-l va duce in alta parte, ci il va lasa pe strazi: „Aceasta neinchidere a depozitului de la Râureni a decurs din nerealizarea noului depozit ecologic. Nu s-a realizat, nu am inchis, e simplu. Problemele se tin lant si nu-i vina primarului. Guvernul trebuie sa intervina si sa le ceara celor de la OPCP sa isi faca treaba pentru ca din vina lor suntem acum in aceasta situatie. Noi ducem deocamdata gunoiul la Râureni, acolo unde am depozitat pâna acum. Daca acolo nu se mai poate, vom lasa gunoiul la locatari in fata blocurilor si pe strada“, a declarat Mircia Gutau.


Daca pâna la urma se va hotari inchiderea gropii de la Râureni si transportarea gunoiului intr-una din locatiile disponibile din Vâlcea, banii in plus cheltuiti pentru transport vor fi suportati din buzunarul râmnicenilor. Pentru a nu pierde cele noua milioane de euro alocate prin Programul ISPA, statul român ar trebui sa organizeze o noua licitatie pentru construirea depozitului ecologic la Râmnicu Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS