19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCehii, imbiati cu legumele oltenesti

Cehii, imbiati cu legumele oltenesti

Prelucrarea legumelor si fructelor e sectorul doljean in care societatile cehe ar putea investi masiv in urmatorii ani. Cel putin aceasta e parerea prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, care i-a prezentat ieri ambasadorului Republicii Cehe in România, Petr Dokladal, oportunitatile de investitii ale regiunii.


Numit in urma cu doua luni in functia de ambasador, Petr Dokladal a efectuat ieri la Craiova una dintre primele sale vizite intr-o regiune din România. Potrivit ambasadorului, care a venit insotit la Craiova si de directorul general al CEZ România, Jan Veskrna, alegerea nu a fost intâmplatoare, cu atât mai mult cu cât in regiune sunt comasate cele mai mari investitii cehe din România. „Avem in regiune investitii importante si am discutat posibilitati de cooperare in continuare. Am fost informat despre situatia economica actuala, probleme de infrastructura, dar si despre provocarile din regiune in ajunul aderarii la Uniunea Europeana“, a precizat ambasadorul Petr Dokladal. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca industria alimentara a fost pe primul loc al oportunitatilor de investitii prezentate oficialilor cehi. „Ne-au impartasit experienta lor in cazul unei regiuni similare Olteniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Apoi le-am prezentat oportunitatile investitionale si am insistat in primul rând pe prezentarea industriei alimentare din regiunea noastra, in speta prelucrarea legumelor si fructelor, un sector insuficient valorificat“, a explicat prefectul Giugea.


Experienta UE, impartasita si doljenilor


Ambasadorul Cehiei a avertizat autoritatile doljene asupra faptului ca miliardele de euro care vor veni in România dupa intrarea in Uniunea Europeana vor fi mult mai dificil de atras decât fondurile primite pâna in prezent pe diferite programe. Cu toate acestea, Petr Dokladal a precizat ca in Cehia situatia economica si sociala s-a imbunatatit simtitor de la aderarea la Uniunea Europeana. „Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune este mai complicata decât cea a fondurilor de preaderare. Oricum, schimbarile importante le-am simtit cu un an inainte de aderare, nu a fost nici un soc, iar in primul an dupa aderare rata inflatiei a scazut dramatic la 2,5%. In prezent, rata somajului este in scadere, deci putem spune ca simtim aspectele pozitive ale aderarii“, a spus Dokladal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS