19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul inverzeste pe banii statului

Doljul inverzeste pe banii statului

In Dolj, a inceput impadurirea a 800 hectare de teren impracticabil pentru agricultura. Acest proces face parte dintr-un program potrivit caruia proprietarii de terenuri cu soluri neproductive le pot impaduri cu bani de la stat, solicitând acest lucru primariilor, ROMSILVA sau ITRSV.


Dupa revolutie, cea mai mare parte a sistemelor de irigatie au fost distruse. Ameliorarea solurilor neproductive din Dolj – in majoritate nisipoase, expuse erodarii de catre apa si vânt – se poate face prin impadurire. Potrivit HG nr. 786/1993, se constituie in perimetre de ameliorare (paduri) toate terenurile degradate sau neproductive, indiferent de proprietar, a caror punere in valoare este necesara din punct de vedere al protectiei solului, regimului apelor, imbunatatirii conditiilor de mediu si diversitatii biologice. „Actiunea isi propune sa redea terenurile degradate in circuitul biologic. In plus, suprafetele impadurite vor stabiliza solul si vor furniza vânat“, a declarat Daniel Drignei, directorul Directiei Silvice Craiova. Acestea nu sunt insa singurele avantaje ale actiunii de impadurire. Proprietarii pamântului pe care se planteaza copacii vor deveni proprietari de paduri pe cheltuiala statului – timp de aproximativ patru ani, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vânatoare (ITRSV) si Directia Silvica Craiova, se va ocupa de impadurirea si administrarea suprafetelor ce vor fi cuprinse in aceasta actiune. Pentru infiintarea si ingrijirea padurii, statul va cheltui aproximativ 26.000 RON pentru fiecare hectar de teren.


Statul impadureste 800 de hectare din terenul doljenilor


Potrivit specialistilor din domeniu, suprafata de teren din Dolj ce poate fi constituita in perimetre de ameliorare depaseste 4.000 de hectare. Pâna in prezent, suprafata delimitata si identificata a perimetrelor de ameliorare (paduri), pentru care proprietarii si-au dat deja acordul sa fie impadurita, este de 2.500 de hectare. Pentru o parte dintre acestea a inceput deja procesul de plantare. „In momentul de fata se fac impaduriri o suprafata de aproximativ 800 de hectare de teren constituite in doua perimetre de ameliorare, in Daneti si Mârsani“, a declarat Daniel Drignei, directorul Directiei Silvice Craiova. Potrivit acestuia, cele 800 de hectare vor fi populate, in proportie de aproximativ 90%, cu salcâm.


„La cele 800 de hectare se adauga o suprafata de aproximativ 580 de hectare care a primit avizul pentru impadurire (pentru aceasta lucrarile vor incepe in cel mai bun caz in primavara lui 2007). Diferenta pâna la 2.500 de hectare este in faza de proiect“, a spus Marian Manescu, consilier al ITRSV. Potrivit acestuia, viitoare posibile perimetre de ameliorare sunt la Sadova, Dobresti, Ostroveni.


Puietii pentru plantarea padurilor sunt asigurati din pepinierele doljene


Procesul de impadurire in judet se face dupa un plan al Directiei Silvice Craiova, mai ales ca anual se taie copaci de pe anumite suprafete impadurite. „Directia mai are de impadurit aproximativ 430 de hectare de pe raza judetului. Puietii pentru plantarea acestei suprafete sunt asigurati din pepinierele proprii – opt la numar, din care cea mai mare este la Zaval“, a declarat Daniel Drâgnei.


Potrivit acestuia, s-a estimat un total de aproximativ 3,5 milioane de puieti ce au rezultat din pepinierele din Dolj. Din cele 430 de hectare ce urmeaza sa fie impadurite, 100 (cam 23%) au fost achizitionate recent. Restul sunt suprafete de pe care s-a recoltat masa lemnoasa din arboreturile ajunse la vârsta exploatabilitatii.


Cât oxigen produc padurile românesti


Pentru formarea unei tone de masa lemnoasa se absorb din atmosfera 1,8 tone de dioxid de carbon si se elimina 1,3 tone de oxigen. Anual, padurile românesti produc 30 de milioane tone de oxigen si consuma 40 de milioane tone de dioxid de carbon. In plus, un singur arbore produce, in 100 de ani, o cantitate de oxigen necesara unui om timp de 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS