9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCV-ul, primul pas catre succes

CV-ul, primul pas catre succes

Daca in viata de zi cu zi prima imagine e mai mult sau mai putin importanta, când vine vorba de participarea la un concurs pentru un loc de munca, prima impresie conteaza. Si cum CV-ul este primul contact intre angajator si potentialul angajat, acesta trebuie sa fie impecabil.


In momentul in care o firma importanta scoate la concurs un loc de munca, de obicei numarul celor interesati se ridica la câteva zeci sau chiar sute. Fiecare dintre acestia depune la firma angajatoare câte un CV (Curriculum Vitae) la care se adauga, de cele mai multe ori, si o scrisoare de intentie, pe baza carora angajatorul trebuie sa aleaga persoanele care par sa se potriveasca postului. Drept urmare, de cele mai multe ori, timpul dedicat studierii fiecarui CV se rezuma la maximum câteva minute.


Astfel, potrivit specialistilor de la e-jobs, pentru ca respectivul candidat sa aiba sanse reale de a fi chemat la interviu, CV-ul sau trebuie sa atraga atentia angajatorului inca din primele 20-30 de secunde. In caz contrar, sansele de a fi chemat la un interviu se reduc considerabil. De aceea, proaspetii absolventi de liceu si facultate ar trebui sa fie foarte atenti când isi concep si redacteaza CV-ul.


Aspectul conteaza


Având in vedere faptul ca prima impresie conteaza, CV-ul trebuie, in primul rând, sa aiba un aspect ingrijit. Drept urmare, specialistii e-jobs recomanda folosirea unei hârtii de format A4, de buna calitate, alba. Pentru redactarea CV-ului, candidatii nu ar trebui sa foloseasca niciodata masina de scris, si nici scrisul de mâna, cel mai indicat fiind calculatorul.


Pentru ca prin mâna angajatorului trec zeci sau sute de CV-uri, acestea trebuie sa fie cât mai usor de citit. Zonele albe, alineatele usureaza munca angajatorului de a gasi informatiile de care este interesat. Nu este recomandata nici folosirea paragrafelor sau propozitiilor prea lungi deoarece ingreuneaza cititul rapid.


Evitati greselile de ortografie si de tiparire


Greselile de ortografie, greselile de tiparire si erorile gramaticale nu fac impresie buna, mai ales daca incercati sa obtineti un loc de munca care va recomanda ca un intelectual. Chiar daca informatiile incluse in CV va pun intr-o lumina favorabila, greselile de ortografie il pot umbri, iar cele de tiparire va pot face sa pareti neglijent sau chiar lenes. Astfel, inainte de a-l trimite sau inmâna angajatorului, verificati de câteva ori continutul CV-ului si rugati inca o persoana sa faca acest lucru pentru dumneavoastra.


Specialistii recomanda CV-uri bine organizate


Chiar daca limbajul folosit in CV si forma sa sunt cele potrivite, accesibilitatea este, la rândul ei, alt aspect ce trebuie luat in considerare in redactarea unui CV. Drept urmare, pentru persoanele care au experienta in domeniul pentru care se cauta noi colaboratori, specialistii recomanda ca in prima parte a CV-ului sa fie postate informatiile legate de fostele locuri de munca si nu realizarile academice sau datele personale. In cazul in care ati absolvit recent si nu aveti nici un pic de experienta este evident ca veti nota informatiile legate de studiile efectuate.


Marimea conteaza


Angajatorii nu doresc sa va cunoasca toata viata, ci doar sa-si faca o prima impresie si sa vada daca sunteti persoana potrivita pentru a fi chemata la un interviu. Specialistii recomanda ca CV-ul sa fie redactat pe maximum doua pagini – daca depaseste o pagina nu scrieti CV-ul fata-verso.


Realizati un scurt rezumat al aptitudinilor dumneavoastra si/sau o lista a realizarilor deosebite. Totusi, nu fiti nici prea zgârciti când vine vorba de oferirea unor informatii despre locurile de munca anterioare. Nu uitati insa ca, desi dati detalii, nu trebuie sa va pierdeti in ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS