19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInterviul, pasul spre o cariera de succes

Interviul, pasul spre o cariera de succes

Interviul de angajare este considerat de tineri cel mai dificil moment din procesul de obtinere a unui loc de munca. Cu toate acestea, craiovenii ar trebui sa stie ca motivatia este un atu in obtinerea unui job.


Interviul de angajare este un proces de selectie prin care angajatorul sau reprezentantul acestuia (angajat al departamentului de resurse umane sau al unei firme de recrutare de personal, având studii de psihologie) recruteaza persoanele cele mai potrivite pentru un loc de munca. Candidatul trebuie sa-l convinga pe angajator ca are pregatirea necesara si ca vrea cu adevarat sa lucreze pe postul respectiv. „Interviul este o discutie foarte serioasa intre angajator, care scoate un post la concurs si cauta omul cel mai bun, si candidat, care isi doreste un anumit loc de munca. Foarte importante sunt CV-ul si scrisoarea de intentie cu care potentialul angajat se prezinta la interviu, dar mai ales motivul pentru care acesta aplica pentru postul respectiv“, a declarat Loredana Iordache, director de resurse umane. Persoanele nehotarâte, care aplica pentru mai multe posturi ale aceleiasi institutii, au un punct in minus.


Prima impresie conteaza


La orice interviu, candidatul trebuie sa stie adresa exacta si persoana de contact si sa fie neaparat punctual (eventual sa fie prezent cu cinci minute mai devreme), dar sa nu ajunga cu mult inainte de ora stabilita pentru a nu parea nerabdator sau disperat.


Limbajul trupului are, la rândul sau, o importanta deosebita. Potentialul angajat trebuie sa fie sigur pe sine (sa priveasca angajatorul in ochi si sa-i strânga ferm mâna, fara insa a i-o rupe). Atingerea urechilor, ochilor sau nasului lasa impresia de nesinceritate, astfel ca aceste gesturi trebuie evitate. Incrucisarea picioarelor sau a mâinilor te fac sa pari inabordabil si nesigur. Pentru ca prima impresie conteaza, la orice interviu imbracamintea-l face pe om. Candidatul trebuie sa adopte o tinuta decenta, in care se simte bine, si sa evite bijuteriile si accesoriile, machiajul strident si parfumurile puternice. Psihologia culorilor spune ca negru, gri si albastru sunt cele mai „profesionale“ nuante.


Interviul poate fi pregatit inainte


In timpul desfasurarii interviului, candidatul trebuie sa fie calm, sa vorbeasca clar si coerent si sa dea raspunsuri cât mai sincere, pentru ca acestea nu sunt gresite sau corecte, ci au rolul de a indica daca esti sau nu potrivit pentru jobul respectiv (la firmele mari, când un candidat nu se pliaza pe postul scos la concurs e posibil sa fie pastrat in baza de date pentru un post pentru care este potrivit, dar care nu este inca disponibil). Potrivit specialistilor, persoanele care participa pentru prima data la un interviu pot sa faca un mic exercitiu pregatindu-se cu ajutorul unui prieten.


Intrebari potentiale intr-un interviu


Având in vedere faptul ca CV-ul contine informatii numai despre calitatile potentialului angajat, intrebarile de genul „Ce defecte aveti?“ nu ar trebui sa fie surprinzatoare. Orice defect poate fi o calitate in anumite situatii, astfel ca angajatorul trebuie sa afle exact ce defecte ii pot fi de folos. Raspunsurile de genul „nu am slabiciuni deosebite“ sau „am defecte ca orice om“ nu fac impresie buna. Acestea trebuie sa reliefeze motivatia candidatului. La intrebarea „De ce candidati pentru acest post?“ se pot da raspunsuri sincere („am fost concediat“, „angajatorul nu si-a respectat promisiunile“), care sa scoata in evidenta o calitate („munca pe care o faceam nu corespundea pregatirii si planurilor mele de viitor“). Raspunsuri nepotrivite ar fi „doresc mai multi bani“, „nu-mi placea seful“, „nu m-am integrat“. In ceea ce priveste intrebarile legate de realizari, raspunsurile nu trebuie sa fie generale, ci detaliate („in 2005 am adus firmei x o crestere a veniturilor cu 50%“).


Recomandari


• nu intârziati si nu va uitati la ceas in timpul interviului


• nu fumati si nu mestecati guma


• nu lasati telefonul deschis


• nu comentati si nu intrerupeti


• nu va jucati cu parul, cu hainele, cu pixul sau orice alt obiect (lasa impresia ca sunteti stresati), cu atât mai putin cu cele ale intervievatorului


• nu faceti glume proaste si nici nu folositi expresii indecente


• nu vorbiti niciodata fostii colegi/sefi de rau


• nu raspundeti cu o intrebare, nu ascundeti informatii si nu raspundeti evaziv


• nu puneti intrebari despre salariu si alte beneficii la primul interviu


• priviti in ochi intervievatorul, dar nu-l fixati (orice privire mai lunga de cinci secunde devine enervanta)


• nu fiti aroganti si nici cinici si nu incercati sa pareti ceea ce nu sunteti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS