9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicalistii doljeni vor picheta sediul prefecturii

Sindicalistii doljeni vor picheta sediul prefecturii

Sindicalistii nemultumiti de politicile salariale si sociale duse de guvern vor picheta saptamina viitoare sediul Prefecturii Dolj. Incepind de luni, filialele teritoriale ale CNS Cartel Alfa, CNSLR Fratia, BNS si CSDR vor demara actiunile de protest si vor imparti prin oras fluturasi cu revendicarile pe care le au. Pe 8 noiembrie, sindicalistii de la cele patru confederatii vor organiza si un miting la Bucuresti. „A fost aleasa ziua de 8 noiembrie pentru ca atunci incep dezbaterile bugetului pe 2006. In cazul in care bugetul va fi votat fara consultarea partenerilor sociali, lucru care contravine normelor europene in vigoare, va urma greva generala“, a declarat Iulian Vatau, presedinte al CNS Cartel Alfa, filiala Dolj. Una dintre primele actiuni de protest la alcatuirea bugetului pe 2006 fara consultarea partenerilor sociali a si fost luata de sindicalisti. Miercuri seara, acestia au decis sa se retraga din Consiliul Economic si Social pe perioada nedeterminata.


Revendicarile sindicalistilor


Principalele revendicari ale sindicalistilor se refera la obtinerea de tichete de masa in 2006 pentru sectorul bugetar (administratie publica, sanatate si invatamint), indexarea salariilor si alocarea a 6% din PIB pentru invatamint. In plus, acestia au cerut majorarea salariului minim pe economie la cel putin 4.300.000 de lei vechi, fata de 3.300.000 de lei, cit este in prezent. Pe lista revendicarilor si-a facut loc si cererea de reducere a cheltuielilor nejustificate in parlament si reducerea fiscalitatii pe piata muncii, prin pastrarea raporturilor 2/3 angajator si 1/3 lucrator.


Nu a fost omisa nici alocarea fondurilor necesare restructurarilor stabilite prin lege si finalizarea modificarilor pachetului legislativ privind relatiile de munca (Legea contractelor colective de munca si Legea conflictelor de munca). Reprezentantii sindicalistilor doljeni au precizat ca hotarirea de a reveni la masa negocierilor va fi luata de fiecare confederatie sindicala in parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS