18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu amenda pe la asociaţiile de proprietari

Cu amenda pe la asociaţiile de proprietari

Unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Craiova susţin că primăria îi taxează şi pentru cea mai mică greşeală. Inspectorii serviciului care se ocupă de asociaţiile de proprietari s-au pus cu amenzile pe administratori şi preşedinţi, chiar dacă regulamentul asociaţiilor, folosit de inspectorii din primărie, prevede şi avertismente pentru greşelile minore.
„Eu am fost amendată pentru o nimica toată. Nu am completat la timp într-un registru. Nu era vorba de o contravenţie, de o infracţiune. Or, în regulament se spune clar că este o faptă pentru care se aplică avertisment. Nu era lipsă în casierie, nu erau probleme contabile. Ei pot să treacă în procesul-verbal pe care îl încheie la final, pentru fiecare neregulă găsită şi recomandările prin care se îndreaptă această deficienţă, se dă o perioadă de timp, abia apoi pot da şi amenzi. Acum nu, din prima amendă. Inspectorul de la primărie mi-a spus că trebuie să aplice cât mai mult amenzi ca să aducă bani la buget“, a susţinut administratorul unei asociaţii din Brazda lui Novac.
Speriaţi de măsurile pecuniare pe care le aplică inspectorii primăriei, chiar dacă nu s-ar impune această sancţiune, unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari au început să-şi facă ordine prin documente.
„Este o acţiune care a început de ceva vreme pe la asociaţii, când vin în control cei din primărie sunt obligaţi să dea cât mai multe amenzi, inspectorii ne-au spus că trebuie să aducă bani la buget. Eu am avertizat-o pe administratoare de la asociaţia noastră să aibă ordine în actele asociaţiei să nu avem probleme“, a afirmat preşedintele unei asociaţii de proprietari din Valea Roşie.

Plan de dat amenzi

La alte asociaţii amenzile s-au dat la grămadă, aceasta este părerea unora dintre cei amendaţi.  „Şi la noi au făcut control cei din primărie. A fost amendat preşedintele şi comitetul cu 200 de lei, pentru că nu au ţinut adunările generale. Eu aici nu am nici o vină, am fost ameninţată că voi fi şi eu amendată. De când cu Regulamentul asociaţiilor, care este destul de stufos şi este imposibil să nu te prindă cu ceva, cei de la primărie dau amenzi pe bandă. Unii dintre noi am fost, iniţial, de acord să contestăm în instanţă acest regulament. Am vorbit cu un jurist, dar oamenilor le-a fost teamă. Eu nu zic să nu se ia măsuri drastice acolo unde cei din asociaţie nu-şi fac treaba, că au fost destule cazuri. Dar nu că are primăria plan de dat amenzi“, a spus alt administrator la o asociaţie din zona centrală a Craiovei.
Prin urmare, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari se plâng că trebuie să treacă mai des pe la Taxe şi Impozite ca să achite amenzile şi totodată să participe la rotunjirea bugetului urbei. Unii sunt îndreptăţiţi să fie supăraţi, în cazul în care respectă legea şi regulamentul. În schimb, cei care sunt prinşi cu deficienţe în activitatea contabilă riscă mai mult decât o amendă, şi anume pierderea atestatului şi chiar dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS