18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeşeuri din dezmembrări în buza străzii

Deşeuri din dezmembrări în buza străzii

\n

Romii de pe bulevardul Râului din Craiova aruncă deşeurile neferoase rezultate din dezmembrări auto la marginea străzii sau în canal, chiar dacă operatorul de salubritate le-a pus la dispoziţie mai multe containere. Acestea rămân de cele mai multe ori goale, iar resturile sunt împrăştiate pe jos.

Pe bulevardul Râului din Craiova continuă dezmembrările de autovehicule „în buza“ străzii, iar deşeurile rezultate ajung în canal sau chiar lângă containerele stradale. În ciuda faptului că au fost amendaţi de comisarii de la Garda de Mediu, că au încheiat contracte cu operatorul de salubritate al oraşului şi li s-au pus, ca la asociaţiile de proprietari, containere, locuitorii din acea zonă aruncă materialele neferoase la colţul străzii şi în canal. De cele mai multe ori, containerele rămân goale, iar materialele din plastic, burete, tapiţerie, cauciuc sunt aruncate lângă acestea. „Le-am pus containere, ca să-mi uşurez munca, pentru că eu, ca operator local, ridic acest gunoi. Am încheiat contracte individuale cu localnicii, dar în zadar. Resturile din maşinile pe care ei le dezmembrează, tot în canal ajung sau jos, lângă tomberoane. Pentru contractele individuale, eu facturez, sunt plătitor de TVA, dar nu încasez nimic de la aceşti abonaţi. Sunt organe abilitate care trebuie şi pot să ia măsuri“, explică directorul SC Salubritate Craiova SRL, Cristian Popescu.
Până şi poliţia a fost pusă să patruleze pe lângă containerele destinate gunoiului, dar „paza“ nu are efect. Unde mai pui faptul că aceste activităţi de dezmembrare  au loc fără o autorizaţie de la mediu.

Garda ia urma dezmembrărilor

Sancţiunile de peste zeci de milioane de lei pe care le-au aplicat comisarii de la Garda de Mediu au avut efect de scurtă durată. Romii au uitat repede, chiar  dacă dezmembrările nu se mai fac în văzul tuturor la lumina zilei, materialele rezultate în urma acestora şi care nu le sunt de nici un folos apar la colţ de stradă sau în canalul rămas necasetat de pe bulevardul Râului. Nici arderea izolaţiei cablurilor din cupru şi aluminiu nu s-a stopat pentru că şi de aici rezultă cantităţi însemnate de metale pe care romii le comercializează. „Nu a trecut un an de când am avut o acţiune în această zonă. Localnicii transformaseră strada în platformă de dezmembrat maşini casate, dădeau foc cablurilor. Atunci am dat amenzi de peste un miliard de lei vechi. Am dat sarcină Salubrităţii să cureţe zona, să le pună containere şi să încheie contracte cu cei care locuiesc aici. De asemenea, Poliţia Locală, lucrătorii de la Secţia 2 poliţie şi echipajele de jandarmi trebuie să supravegheze zona. Şi celor de la Poliţia Locală le-am transmis să nu trimită în zonă oameni care întorc spatele când îi văd pe localnici că aruncă resturile din dezmembrări pe domeniul public. Dacă sunt depăşiţi de situaţie să ceară sprijinul poliţiei şi jandarmeriei. Acum am înţeles că iar fac dezmembrări în stradă. Trebuie să facem din nou verificări. Putem merge până acolo încât să le confiscăm metalele pentru care nu au acte de provenienţă. Este un fenomen greu de stopat“, afirmă Gheorghe Călinoiu, comisarul Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS