6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFederica Mogherini face apel la "denuclearizare ireversibilă", pe fondul anunţului făcut de Phenian

Federica Mogherini face apel la „denuclearizare ireversibilă”, pe fondul anunţului făcut de Phenian

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a declarat sâmbătă că decizia Phenianului de a suspenda testele nucleare şi balistice reprezintă un pas pozitiv şi a făcut apel la o „denuclearizare ireversibilă”, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Federica Mogherini face apel la „denuclearizare ireversibilă”, pe fondul anunţului făcut de Phenian

Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, a anunţat, sâmbătă, că ţara sa nu va mai efectua teste nucleare sau balistice şi va închide un centru nuclear din nordul ţării.

Decizia Coreei de Nord reprezintă un „pas pozitiv şi aşteptat, care trebuie să ducă la denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a ţării”, a declarat Mogherini.Liderul de la Phenian susţine că testele balistice şi nucleare nu mai reprezită o necesitate, deoarece şi-au atins scopul de a dezvolta arme nucleare.

Kim Jong-Un se va întâlni cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, săptămâna viitoare, şi cu preşedintele american Donalt Trump la sfârşitul lunii mai.

 Mogherini susţine că cele două întrevederi sunt oportunităţi de a construi încredere.

Aceasta a declarat că Uniunea Europeană susţine discuţiile „în orice sens posibil, inclusiv prin împărtăşirea propriilor expeienţe privind negocierea pentru denuclearizare”.

Mogherini susţine că poziţia UE privind Coreea de Nord a rămas în acest stadiu neschimbată, combinând sancţiunile cu canalele de comunicare deschise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS