21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoreea de Nord aduce o rachetă pe coasta de vest. Japonia ia în calcul evacuarea populației

Coreea de Nord aduce o rachetă pe coasta de vest. Japonia ia în calcul evacuarea populației

Autoritățile din Coreea de Nord au fost observate transportând ceea ce părea a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe coasta de vest a țării, a relatat marți publicația sud-coreeană Asia Business Daily, citând o sursă din serviciile secrete de la Seul, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters, citată de realitatea.net.
Deplasarea rachetei a fost detectată încă de luni, intervenind la o zi după al șaselea test nuclear al Coreii de Nord. Dispozitivul a fost reperat în timp ce era transportat pe timp de noapte, posibil, pentru a se evita o eventuală supraveghere.
Conform serviciilor de informații sud-coreene, o nouă posibilă lansare ar putea avea loc la 9 septembrie, când Coreea de Nord sărbătorește Ziua națională, dată care marchează ziua fondării Republicii Populare Democrate Coreean (RPDC) în 1948.
Creșterea tensiunilor a determinat autoritățile japoneze să ia în calcul o evacuarea a populației din Coreea de Sud, scrie Fox News.
„Există posibilitatea unor noi provocări. Trebuie să rămânem vigilenți și să facem tot posibilul că populația va fi protejată”, a declarat premierul Shinzo Abe.
În jur de 60.000 de japonezi se află în prezent în Coreea de Sud, 38.000 dintre aceștia fiind rezidenți pe termen lung.
„Dacă SUA vor decide o lovitură militară înpotriva Coreei de Nord, guvernul japonez va începe evacuarea, indiferent dacă planul american este public”, a precizat o sursă din guvernul japonez pentru Nikkei Review.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS