Noi reglementări privind polițele RCA

Potrivit proiectului Ministerului Finanțelor, șoferii își pot repara mașinile în baza propriei polițe RCA (Foto: GdS)
Autori


Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care aduce o serie de modificări privind asigurările RCA. Șoferii ar putea să încheie polițe RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, dar și să ceară suspendarea asigurării pe perioada în care au permisul suspendat. De asemenea, a fost introdusă compensarea directă, persoana vătămată fiind despăgubită de propriul asigurător, care își va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate de producerea unui accident.

Protestele transportatorilor după scumpirea polițelor RCA par să fi dat roade. Asta pentru că Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonață de Urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA), care aduce mai multe noutăți pentru asigurați. Una dintre propuneri vizează posibilitatea încheierii polițelor RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.

Există și excepții, polițele RCA putând fi încheiate pe o perioadă mai mică de o lună în câteva situații: pentru vehiculele înmatriculate în alte state care urmează să fie importate în România, pentru vehiculele destinate exportului, dar și pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulaţie. Plata primelor de asigurare se poate face atât integral, cât și în rate, conform acordului dintre asigurat și asigurătorul RCA.

Altă noutate este suspendarea poliței RCA la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulație sau vehiculul este imobilizat. În cazul producerii unei daune pe perioada suspendării RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii urmând să își recupereze banii de la persoana vinovată de producerea accidentului.

Același proiect stabilește limite de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor Uniunii Europene. Pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita este de 1.000.000 de euro. În cazul vătămării corporale și al deceselor produse în același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita este de 5.000.000 de euro.

Compensarea directă

Potrivit Ministerului Finanțelor, la propunerea transportatorilor a fost introdusă compensarea directă în cazul asigurărilor RCA. Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta din urmă își va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.

Procedura compensării directe se stabilește prin convenții multilaterale încheiate între asigurătorii RCA. Compensarea directă este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a mai multor condiții: accidentele auto se produc pe teritoriul României, vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România, prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului, iar în accident nu au fost înregistrate vătămările corporale. Mai trebuie spus că această procedură nu afectează dreptul persoanei prejudiciate de a cere despăgubiri de la asigurătorul persoanei vinovate pentru producerea unui accident rutier.

Altă modificare vizează sistemul bonus/malus, mai exact posibilitatea menținerii unei clase de bonus/malus. Asiguratul și asigurătorul pot conveni posibilitatea răscumpărării, adică suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii, condiții în care nu i se mai modifică clasa de bonus/malus. Tot la propunerea transportatorilor, proiectul de ordonanță prevede obligativitatea firmelor de asigurare să pună la dispoziție asiguraților, la cerere, calculul pe baza căruia a fost determinată valoarea poliței. În caz contrar, asigurătorii riscă să fie sancționați.


Altă măsură prevede ca, pe lângă cererea de despăgubire, să fie precizate clar documentele necesare pentru plata despăgubirii. Dacă despăgubirea nu este plătită în termen, se percep penalități de 0,2%, calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită pentru fiecare zi de întârziere. Plata penalităților se face odată cu plata despăgubirii.

Alte modificări și sancțiunile

Proiectul de ordonață elaborat de Ministerul Finanțelor dă posibilitatea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să controleze prețurile polițelor RCA. Astfel, ASF poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea tarifelor sau să supună aprobării sale prealabile majorarea acestora, însă numai în cazul introducerii unui sistem naţional general de control al preţurilor, în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

De asemenea, proiectul de ordonanță modifică și cuantumul amenzilor pentru contravențiile comise de asigurători sau asigurați. De exemplu, neplata la termen a despăgubirilor de către societățile de asigurări se sancționează cu amendă între 5.000 și un milion de lei. În prezent, această contravenție se sancționează cu o amendă între cu 1.000 și 5.000 de lei. În funcţie de natura și gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și alte sancțiuni societăților de asigurări, cum ar fi interzicerea temporară sau definitivă, totală sau parţială, a exercitării activităţii de asigurare pentru asigurarea RCA ori retragerea autorizației de funcționare.

Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de a încheia polițe RCA se sancţionează cu amen­dă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei şi cu reţinerea de către polițist a certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului. Documentul se înapoiază în momentul prezentării asigurării RCA. Proiectul de ordonanță va fi supus avizării Consiliului Legislativ și Consiliului Concurenței, urmând să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Aceste prevederi se aplică tuturor polițelor de asigurare RCA emise ulterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. De la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe, Legea nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România se abrogă.

Dispare Fondul de Protecție a Victimelor Străzii

Potrivit actului normativ al Ministerului Finanțelor, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) va prelua întregul patrimoniu al Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS). De la data preluării patrimoniului de către BAAR, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii se va dizolva.

FPVS este o asociaţie profesională nonprofit, constituită din companiile de asigurări care au dreptul să practice asigurarea RCA pe teritoriul României. Fondul garantează despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate și despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de persoanele vinovate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 septembrie 2016

Actualitate

» Abandonul școlar, problema învățământului românesc
» INSP: Încă 18 persoane din România au contactat virusul West Nile în perioada 1 – 9 septembrie
» David Cameron demisionează din funcţia de membru al Parlamentului britanic
» Pakistanez acuzat că incita la jihad global, expulzat din România
» Românii din afara ţării mai au la dispoziţie trei zile pentru a se înscrie în Registrul electoral
» Lista cu judecătoriile şi tribunalele din Oltenia care au intrat în grevă
» Craiova are din nou liceu militar
» Școala altfel
» Înapoi la școală
» INS: Inflația a fost de -0,2% în august
» Judecătorii și procurorii au intrat în grevă
» Părinții și fosta soție a lui Bogdan Olteanu, la DNA
» DNA cere instanței declasificarea documentelor DIPI rămase secrete sub mandatul lui Petre Tobă
» Dezbatere despre Starea Uniunii Europene
» Termenul de înregistrare a unui nou-născut a fost modificat
» S-a publicat regulamentul privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte
» Austria amână scrutinul prezidențial din cauza problemelor cu plicurile pentru votul prin corespondență
» Victor Ponta, o nouă vizită la Poliţie
» Iohannis: O țară trebuie să aibă un guvern politic
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Jandarmii mehedințeni vor fi alături de elevi în prima zi de școală

Dolj

» Pustiu în şcolile de la periferia Craiovei
» Liceul Militar din Bănie și-a prezentat prima promoție de elevi
» Seceta a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui din Dolj
» Doljeni condamnați pentru contrabandă cu țigări
» Femeile abuzate, îndemnate să iasă din coşmar
» Dosarul de corupție de la CAS Olt a ajuns la Craiova
» Terenurile lui Adrian Mititelu, bomba de la DNA
» Grec arestat preventiv după ce a lovit doi craioveni pe trecerea de pietoni
» Președintele CJ Dolj, prezent la deschiderea noului an şcolar la Podari
» Prefectul de Dolj, prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladmirescu”
» Ambasadorul SUA la București vine miercuri la Craiova
» UPDATE – Craiova: Incendiu de vegetaţie în zona Selgros
» Ziua Pompierilor, sărbătorită mâine la Craiova

Gorj

» La Budieni, clopoţelul a sunat printre schele şi muncitori
» Târgu Jiu: Lucrări la podurile şi pasajele de pe varianta ocolitoare
» Gorj: Indicatoare cu lămpi solare pe DN 66
» Gorj: Pirotehnist anchetat pentru artificiile destinate Zilelor Oraşului Motru
» Gorj: Un om al străzii a murit lângă o pubelă de gunoi
» Gorj: Dosar penal după ce s-a lăudat cu arma pe contul de Facebook

Olt

» Olt: Încasări record la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Municipal din Caracal

Vâlcea

» Vâlcea: Oraşul Horezu a aniversat 529 de ani de la atestarea documentară

Sport

» „Elitele“ CSU au surclasat moldovenii (galerie foto)
» CSM Vâlcea a dezamăgit și la Clinceni
» Filieșenii, gata să se revanșeze în Cupă
» Ivan și Băluță s-au întors la școală

Sanatate

» Bolnavii de mastocitoză, lăsați în voia sorții

Magazin

» Horoscop
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei

Top