6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCioloş: Modificăm regimul facilităţilor pentru veterani, ca să corectăm greşelile guvernului Ponta

Cioloş: Modificăm regimul facilităţilor pentru veterani, ca să corectăm greşelile guvernului Ponta

Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind „repararea” unei „greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în parlament”, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, premierul Dacian Cioloş.
„Vreau să clarific în primul rând un lucru. Acest guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilităţi fiscale sau să impună alte taxe şi impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări. Hotărârea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal. Cu experienţa dumnealui în administraţie, domnul Dragnea ar trebui să ştie aceste lucruri’, a spus, pentru MEDIAFAX, prim-ministrul Cioloş, întrebat dacă guvernul va extinde scutirile fiscale pentru veteranii de război şi la bunurile folosite în comun cu familiile acestora, ca o reparaţie inclusiv morală.

Şeful Executivului a spus că sunt „multe inepţii ” pe care actualul guvern „a trebuit să le corecteze” şi „aceasta va fi încă una dintre ele”.

„Pe scurt, sunt multe inepţii pe care acest guvern a trebuit să le corecteze. Aceasta va fi încă una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu şi vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de guvernul Ponta şi votată în parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor”, a spus, pentru Mediafax, premierul Cioloş.
Prim-ministrul Dacian Cioloş a mai spus că „nu are nevoie” de preşedintele PSD Liviu Dragnea ca să ştie ce „înseamnă respectul pentru veterani”.

„Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învăţat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om şi căruia îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi. Am crescut cu aceste repere, cu respectul faţă de oamenii cărora le datorăm această ţară”, a mai declarat prim-ministrul Cioloş.

„Astfel de abordări populiste, cu tuşe groase, sunt dincolo de orice comentariu. Aş fi invitat conducerea PSD ca, înainte de a se lansa în declaraţii care nu le fac cinste, să verifice cine este responsabil pentru situaţia semnalată de veteranii de război. Să-şi întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta şi au elaborat şi votat Codul Fiscal în forma actuală. Este cel puţin lipsit de eleganţă, şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, să călcăm pe mine îngropate de PSD şi tot de-acolo să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat”, a declarat premierul, întrebat de Mediafax cum vede faptul că subiectul sensibil al facilităţilor pentru veteranii de război este folosit pentru a face trimitere la o moţiune .

Premierul a precizat că atât el, cât şi echipa sa îşi „asumă” erorile, dacă le aparţin.

„Aşa cum am spus întotdeauna, atât eu cât şi echipa mea ne asumăm erorile, dacă le facem. Dar nu sunt dispus să îmi asum superficialitatea, graba şi indiferenţa celor care au dat legi strâmbe, fără o consultare reală cu cetăţenii şi fără a avea înţelegere a impactului deciziilor lor”, a conchis prim-ministrul Dacian Cioloş.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a susţinut că printr-o hotărâre de guvern aprobată de Executiv veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal.

”De la 1 iunie, aceşti oameni, care s-au sacrificat pentru România, luptând în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, sunt somaţi de administraţiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiţi prin lege (Codul fiscal). Aceeaşi măsură se aplică şi persoanelor cu handicap. Anterior, Guvernul Cioloş impozitase şi pensiile veteranilor, ceea ce i-a adus pe aceştia în situaţia de a returna sume de bani din pensie. Încercarea reprezentanţilor veteranilor de a se consulta cu premierul sau cu alţi responsabili guvernamentali a eşuat. Pur şi simplu, n-a vrut nimeni să stea de vorbă cu ei. (…) România este o ţară care îşi cinsteşte eroii, încă mai este aşa ceva. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune”, a transmis preşedintele PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS