21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj vrea să împrumute peste 10 milioane de euro de la Finanțe pentru cofinanțarea proiectelor europene

CJ Dolj vrea să împrumute peste 10 milioane de euro de la Finanțe pentru cofinanțarea proiectelor europene

IMG_6363

Consilierii județeni din Dolj au aprobat în urmă cu câteva minute contractarea unui împrumut de maximum 48,1 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor, pe o perioadă care să nu depăşească 15 ani, pentru cofinanțarea proiectelor europene care se vor finaliza până la data de 31 decembrie 2015. Proiectele care vor fi finanțate din împrumut sunt următoarele:

– Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției în caz de dezastre în zona transfrontalieră – 429.000 de lei
– Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa – 200.000 de lei
– Sistem Informatic pentru Exploatațiile Agricole – 135.000 de lei
– Implementarea unui sistem integrat de e-administrare la nivelul Consiliului Județean și al primăriilor din județ – 134.000 de lei
– Sistem Informatic Geografic de management agricol la Consiliul Judeţean și primării – 132.000 de lei
– Centru Turistic pentru Agrement și Sport – 8,2 milioane de lei
– Centrul Internațional Brâncuși – 17,3 milioane de lei
– Master Plan de Deșeuri – 21,4 milioane de lei

Împrumutul se face conform OUG 2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative. În luna februarie 2015, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj aprobase contractarea unui împrumut bancar pentru cofinanțarea acestor proiecte, dar apariția Ordonanței de Urgență îi va scuti pe oficialii județului de organizarea unei licitații care ar fi putut dura câteva luni. În plus, costurile cu împrumutul sunt mai mici decât la bancă.

Consilierii județeni au aprobat și modificarea organigramei Aeroportului din Craiova, necesară pentru ca acesta să primească titulatura de aeroport internațional, astfel încât din Craiova să poată fi organizate zboruri și către țări din afara Uniunii Europene. În prezent, autoritățile așteaptă ca ministrul Transporturilor Ioan Rus să semneze brevetul care să ateste această calitate pentru aeroportul din Bănie.

Consilierii au aprobat și planul de analiză și acoperire a riscurilor în Dolj, plan care include și măsurile necesare de evacuare a populației în situația unei avarii la centrala de la Kozlodui. ”Kozlodui este un risc major. Problema de acolo seamănă mult cu aceea de la Cernavodă. Energie nucleară se va produce, problema este să se respecte legislația. Dacă bate vântul puternic, norul va ajunge și în țările occidentale, nu numai la noi. Pe fondurile europene din perioada 2014-2020 vom încerca să dublăm dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Discuții au fost și despre calitatea drumurilor județene din nordul județului, iar oficialii CJ au precizat că la rectificarea bugetară este posibil să se aloce fonduri pentru reabilitarea porțiunilor de drum cu probleme. „20% din rețeaua de drumuri județene va fi modernizată în perioda 2014-2020”, a precizat vicepreședintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS