10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis a depus jurământul în Parlament: Sunt recunoscător şi onorat de încrederea cetăţenilor

Klaus Iohannis a depus jurământul în Parlament: Sunt recunoscător şi onorat de încrederea cetăţenilor

Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Iohannis a declarat, în discursul rostit în faţa Parlamentului, că este recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii i-au acordat-o alegându-l preşedinte şi a asigurat că va fi preşedintele tuturor românilor, transmite Mediafax.

„Stau aici în faţa dumneavoastră conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea cetăţenilor. Voi fi preşedintele tuturor românilor. România lucrului bine făcut este angajamentul luat şi cu care pornesc pe acest drum”, a spus Iohannis în începutul discursului său din timpul ceremoniei de la Parlament.

Șeful statului s-a declarat „profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele participării la vot, de aspirația spre libertate și prosperitate a românilor”.

„La 25 de ani după căderea comunismului, ați făcut încă o dată să triumfe democrația și participarea”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut referire şi la câteva priorităţi pe care le are în vedere pentru mandatul său de preşedinte. „Mi-aş dori ca la sfârşitul mandatului meu corupţia să nu mai figureze în agenda publică, instituţiile să funcţioneze pentru oameni. Un al doilea capitol esential este acela al marilor sisteme publice”, a spus Iohannis.

„Cum construim un sistem de educaţie competitiv, cum arată un sistem de sănătate util, cum răspundem la problema demografică, cum rezolvăm problema pensiilor. Acestea sunt temele pe care trebuie să le rezolvăm. În scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de ţară ne asumăm la aceste capitole, un sistem de lucru comun şi un calendar pentru ducerea la îndeplinire. România va fi o ţară în care politicienii respectă cetăţenii, iar atunci oamenii nu vor mai dori să plece din România, iar cei care au plecat vor dori să se întoarcă”, a mai declarat noul preşedinte.

După ceremonia de depunere a jurământului din cadrul Parlamentul va avea loc ceremonia de instalarea la Palatul Cotroceni.

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

UPDATE 13:50: Klaus Iohannis a primit de la Traian Băsescu, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Colanul de aur al Ordinului Steaua României, după care cei doi, împreună cu soţiile, au ciocnit un pahar de şampanie cu foştii şi viitorii consilieri prezidenţiali.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS