5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMisiune de evaluare a Comisiei Europene în privinţa reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei din România

Misiune de evaluare a Comisiei Europene în privinţa reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei din România

(Foto: puterea.ro)
(Foto: puterea.ro)

În perioada 8 – 10 decembrie are loc misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Echipa de evaluare, formată din oficiali din cadrul Comisiei Europene a fost primită astăzi de Ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri şi demararea activității comisiei interministeriale de monitorizare a implementării noilor coduri; finalizarea etapei dezbaterii publice cu privire la proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar și calendarul preconizat pentru aprobarea Strategiei și planului de acțiuni; continuarea implementării Strategiei Naționale Anticorupție; recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni; resursele alocate sistemului judiciar, inclusiv prognozele pentru anul 2015 în ce privește investițiile în infrastructura fizică a instanțelor; gradul de încredere al cetățeanului în actul de justiție.

„Credem că România și-a internalizat filosofia MCV. Sperăm ca raportul ce va fi dat publicității la începutul anului 2015 să evidențieze progresele înregistrate de România și continuarea trend-ului ascendent din justiție. Din dialogul cu omologi din alte state membre UE am constatat că problemele specifice sistemului judiciar din România sunt comune și altor state. Ne dorim ca experiența acumulată în cadrul MCV să fie valorificată de noua Comisie Europeană în mecanismele orizontale inițiate la nivelul Uniunii,” a declarat ministrul Justiției în cadrul reuniunii.

Prezenta misiune de evaluare este cea de a treia misiune derulată de către Comisia Europeană în România pe parcursul anului 2014, după misiunile de evaluare din aprilie și septembrie.

Pe parcursul misiunii, echipa de evaluare va avea întrevederi și cu reprezentanţi ai Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum și cu Avocatul Poporului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS