10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRobert Wilson, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Robert Wilson, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=QzZCG-MKJtg

Aula Magna a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale a găzduit ieri, 26 iunie, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova regizorului american Robert Wilson, care montează la Craiova „Rinocerii“ de Eugen Ionesco.
„Robert Wilson este la Craiova pentru a-l întâlni pe Eugen Ionesco, în lumea creată de geniul său. «Rinocerii» pot să înceapă, Wilson este aici, iar Ionesco aşteaptă ridicarea cortinei, undeva din sală, cu acel zâmbet de histrion perfect, care a spus ca pentru sine, dar destul de tare încât să auzim cu toţii: «Am pus pe roate istoria teatrului»“, a specificat în laudatio Alexandru Boureanu, şeful Departamentului de Artă Teatrală de la Facultatea de Litere a Universităţii Craiova.

Un mare regizor, un mare spectacol

Vădit emoţionat de solemnitate momentului, marele regizor a primit cu bucurie distincţia, mărturisind celor prezenţi în sală ezitările pe care le-a avut privind regizarea acestei piese, dar şi factorii hotărâtori care l-au adus la Craiova, pentru a monta pentru prima dată un spectacol în România.
„Sunt recunoscător pentru această onoare şi pentru că am închis un cerc. Atunci când l-am cunoscut pe Eugen Ionesco, în 1971, am simţit imediat o afinitate faţă de dânsul şi cred că sentimentul a fost reciproc. După câţiva ani, m-a întrebat dacă vreau să regizez una dintre piesele sale, pentru că simţea că aş fi persoana potrivită pentru această sarcină. M-am gândit atunci că mă interesează un astfel de proiect, dar la acel moment nu regizasem nici o piesă de teatru, a nici unui dramaturg, şi nici măcar nu eram sigur că vreau o carieră în teatru. Eu am ajuns în lumea aceasta oarecum pe neaşteptate, am studiat teatrul din întâmplare.
De-a lungul anilor m-am mai gândit să montez această piesă. Am văzut «Rinocerii» pe Broadway şi mi-a plăcut mult. A fost o producţie extraordinară. Şi am fost atât de impresionat de această piesă, mai ales de umor, încât m-am simţit intimidat de a accepta o asemenea provocare. Acum aproximativ 20 de ani, Robert Brustein mi-a sugerat să regizez «Rinocerii». Am citit textul şi mi s-a părut mult prea complex. Nu mi-am putut imagina că voi reuşi să mă «descurc» prin această piesă. După câţiva ani am văzut spectacolul din nou. M-am gândit la provocarea asumată şi am decis din nou să nu o regizez.
Dar când mi s-a propus să regizez «Rinocerii» aici, mi-am spus că trebuie să mă gândesc foarte bine înainte de a refuza din nou. Mama îmi spunea că una e când cineva te invită la cină, alta e când te invită a doua oară, dar dacă te invită şi a treia oară trebuie să ai grijă. După ce am reflectat bine, am decis să accept provocarea.
Aşa că, ştiind că sunt aproape de locul de naştere al lui Eugen Ionesco, după ce am venit la acest teatru minunat cu producţia «Shakespeare’s Sonnets», după ce am cunosut trupa de actori, am decis să regizez «Rinocerii». Aştept cu mare interes şi nerăbdare. Nu îmi pot imagina foarte bine cum va ieşi, încă lucrez la spectacol. Vom încerca să ne prezentăm bine cu piesa în faţa publicului, deşi încă sunt scene pe care nu le-am repetat aşa cum aş fi vrut. Ieri (miercuri, 25 iunie – n. r.), de exemplu, nu mi-am adus aminte ce am lucrat şi nici unele dintre primele scene. Cred că este un lucru bun“, a declarat marele regizor.
Robert Wilson montează la Craiova un spectacol grandios, un eveniment de excepţie, care repune Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ pe harta mondială a teatrului. „Mă bucur că am reuşit să îl conving pe domnul Robert Wilson să se apropie de teatrul românesc, să vină la Craiova şi să facă ceea ce doreşte. A dorit să facă «Rinocerii». Suntem onoraţi că a ales o piesă a unui mare autor care provenea din România şi sunt convins că spectacolul pe care zilele acestea îl termină va fi unul dintre marile evenimente ale teatrului românesc de totdeauna, ale teatrului european şi ale celui mondial. Toate spectacolele domnului Wilson sunt evenimente oriunde le face în lume. Ele atrag atenţia nu numai specialiştilor, ci şi a publicului. Nimeni în lume nu mai face un gen de spectacole cum face Domnia sa. A reuşit să găsească un limbaj care este numai al lui“, a precizat Mircea Cornişteanu, managerul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
Craiovenii vor putea vedea roadele creaţiei artistice purtând semnătura lui Robert Wilson duminică, 29 iunie, când are loc avanpremiera piesei. Alte reprezentaţii vor avea loc pe 30 iunie și 1 iulie, urmate de marea premieră din 2 iulie. De asemenea, pe 3 şi 4 iulie, „Rinocerii“ vor fi din nou pe scena Naţionalului craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS