5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermo, apa caldă când se... încălzeşte?

Termo, apa caldă când se… încălzeşte?

http://www.youtube.com/watch?v=OrcBOULt7y4

\n

O craioveancă solicită SC Termo Craiova să reducă factura la apă caldă cu 30% deoarece consumă lunar şi peste un metru cub de apă rece pe care îl plăteşte la preţ de caldă. În această situaţie sunt mii de craioveni, fiindcă majoritatea punctelor termice din Craiova sunt lipsite de pompele care ajută la recircularea apei în reţea.

În cele mai multe blocuri din Craiova, proprietarii stau minute în şir să ajungă apa caldă şi la robinetul lor. Pentru mulţi dintre locatari, un duş fierbinte presupune nervi şi multe minute de aşteptare. Sistemele de recirculare din punctele termice au fost lăsate „să moară“, iar consecinţele le suportă acum craiovenii din propriul buzunar. „Considerând că problema noastră, a locatarilor din Asociaţia Bloc 13, nu este simplu de rezolvat şi nu se face bătând din palme, le-am solicitat celor de la Termo să scadă factura de apă caldă cu un procent de 30%. Nu ştiu dacă vor fi de acord, nu mi-au răspuns până în acest moment. Mi se pare normal să mi se scadă factura şi să plătesc apă rece, adică ceea ce eu consum în loc de apă caldă“, spune Elena Buţu, proprietar în blocul 13 din cartierul Craioviţa Nouă.
Craioveanca speră ca toţi locatarii din Asociaţia Bloc 13 din Craioviţa Nouă să-i urmeze exemplul.
„Curge multă apă rece până vine caldă. Iar noi plătim apă caldă. Am mers la asociaţie, am ridicat această problemă, dar nu este nici o rezolvare. Au venit de la Termo, au spus că se rezolvă, dar se rezolvă… nimic“, spune Lucia Bordencea, alt proprietar din Asociaţia Bloc 13 Craioviţa Nouă.
Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Asociaţia Bloc 33 Craioviţa Nouă, unde proprietarii au cerut asociaţiei să intermedieze între ei şi SC Termo rezolvarea situaţiei. „Locatarii din Asociaţia Bloc 33A au sesizat că apa caldă se încălzeşte foarte greu. Trebuie să lase foarte mult deschis robinetul de apă caldă unde curge apă rece şi este plătită ca şi apă caldă. Asociaţia, în urma sesizării făcute de proprietari, a făcut o adresă către la SC Termo, au venit şi au verificat apartamentele respective. Au remediat atunci această situaţie. Eu nu înţeleg cum atunci când au venit angajaţii de la Termo s-a putut, dar aşa nu se poate?“, spune administratorul Asociaţiei Bloc 33, Craioviţa Nouă.

Consum puţin de apă caldă

Că reţeaua de distribuire a apei calde către blocurile din Craiova este învechită o simt permanent craiovenii pe pielea lor. Dar mai este o cauză care duce la răcirea apei în instalaţiile din blocuri, consumul redus de apă caldă. De exemplu, cineva se spală dimineaţă, apoi opreşte apa şi nu îi mai dă drumul sau când îi dă drumul constată că este rece şi iar o opreşte. Toată această apă, care ajunge la robinetul fiecăruia, de la punctul termic la consumator, stagnează pe coloană şi se răceşte. Toată această apă rece care stagnează pe conductă trebuie golită undeva, prin urmare ajunge la robinetul craioveanului care are nevoie de apă caldă. „Atunci când îi dăm drumul aşteptăm o jumătate de oră, o oră ca să vină apă caldă să spălăm un vas, să facem baie. Consumăm mai multă apă rece, pentru că nu o mai folosim pe cea caldă. Nu ne convine să folosim apa caldă fiind rece. Este scumpă şi la ce pensii avem… Cei de la parter sunt la serviciu, nu prea consumă, la etajul unu şi doi, la fel şi până ajunge la trei, la patru… Au venit şi de la Termo şi ne-au spus că s-a modificat instalaţia de recirculare şi rămâne apa pe conductă şi se răceşte. Aşa încălzim apă să spălăm vase, să ne spălăm. Să refacă vechiul circuit. Înainte dădeam drumul la robinet şi venea apă fiartă“, spune o locatară din Asociaţia Bloc 13 Craioviţa Nouă.
Cu ani în urmă, nu existau probleme legate de temperatura cu care apa caldă ajungea la robinetul consumatorilor. Proprietarul consuma cât avea nevoie, costurile în bloc fiind împărţite în funcţie de numărul de persoane ce locuiau în fiecare apartament. Montarea de apometre în apartamente a dus la realizarea de economii în ceea ce priveşte cantitatea de apă caldă menajeră consumată.

Termo promite

Reprezentanţii SC Termo SRL Craiova ştiu bine situaţia din blocurile din Craiova, că apa caldă pe care o furnizează craiovenilor ajunge la robinet mai mult rece. Sunt câţiva ani de când asociaţiile de proprietari şi chiar proprietarii le solicită să pună în funcţiune pompele care ajută la recircularea apei în reţea, acolo unde mai există, iar în punctele termice în care nu mai sunt, instalarea unora noi. Cât despre reducerea facturii la apă caldă cu 30%, administratorul SC Termo SRL Craiova spune că nu este posibil. „Nu este posibil aşa ceva (făcând referire la reducerea facturii cu 30%, n.r.). În prezent, rezolvarea problemei cu recircularea apei este dificilă. Sunt necesare multe fonduri. În acest moment este în derulare o licitaţie. Trebuie să achiziţionăm 600 m de conductă, tocmai pentru îmbunătăţirea sistemului de recirculare a apei calde. Este vizată zona de la Racheta din Craioviţa Nouă. Aici vor beneficia 54 de scări de bloc de recircularea apei calde. Sunt vizate şi alte cartiere ale oraşului, Valea Roşie, Brazda lui Novac“, a precizat Mihail Neaţu, administratorul SC Termo SRL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS