18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimă de Paşte şi concediu pentru angajaţii CEO

Primă de Paşte şi concediu pentru angajaţii CEO

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor beneficia de o primă de Paşte de 700 de lei, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă. Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a confirmat faptul că salariaţii vor încasa prima prevăzută în contractul colectiv de muncă, în cuantumul stabilit şi că, deocamdată, nu se pune problema unei măriri a primei respective, la fel cum s-a întâmplat de Crăciun. Motivul este legat de situaţia economică grea prin care trece compania şi situaţia vânzărilor de energie electrică. În ciuda faptului că în depozitele de cărbune se află peste două milioane de tone de lignit care riscă să se autoaprindă, iar preţul la energia vândută de Complexul Energetic Oltenia este în scădere, managerii societăţii au anunţat că angajaţii nu vor fi trimişi în şomaj tehnic, aşa cum se anunţase iniţial, ci vor beneficia de mai multe zile de concediu de odihnă, în perioada Sărbătorilor Pascale. Este vorba de un total de opt zile, patru înainte de Paşte şi patru după sărbători.

800 de funcţionari vor trece în producţie

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că în această perioadă administraţia discută cu sindicatele modificarea programului de lucru pentru a se reduce din costurile cu transportul. Se doreşte trecerea de la trei la două curse în 24 de ore.
„Am făcut mai multe simulări în diferite sectoare în ceea ce priveşte trecerea la programul 12 cu 24 în loc de trei schimburi. Am rămâne cu două curse pentru transportul salariaţilor în loc de trei şi ar rezulta o economie la acest tip de serviciu. Avem deja aplicat acest program la o carieră şi merge foarte bine. Sindicatele sunt de acord cu o astfel de modificare. În ceea ce priveşte programul de reorganizare a TESA, aproximativ 800 de salariaţi trebuie să treacă în producţie. Unii au cerut acest lucru şi jurişti sau economişi au devenit electricieni sau au trecut pe alte meserii. Am convenit cu sindicatele ca salariatul care urmează să fie transferat la alt loc de muncă în producţie să fie asistat în timpul discuţiilor cu administraţia de un lider de sindicat. Astfel se vor putea împiedica unele posibile abuzuri şi evaluări subiective. Avem şi cereri de la cei care vor să se pensioneze anticipat cu primirea a şase salarii compensatorii. Până în prezent, am primit 21 de solicitări şi aşteptăm în continuare şi altele“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Posibilă creştere salarială

Conducerea Complexului Energetic Oltenia ia în calcul o creştere salarială, în condiţiile în care se va reuşi o economie la fondul de salarii în urma reorganizării personalului TESA. Suma care ar putea fi disponibilă în urma redistribuirii personalului TESA în producţie ar fi de un milion de euro. Din banii respectivi s-ar putea acorda creşteri salariale exclusiv pentru personalul direct productiv, respectiv pentru un procent de 40% din angajaţi.
„Încercăm să fim eficienţi pe o piaţă care nu ne este favorabilă. Putem să ne reorganizăm noi şi să avem cel mai performant management, dacă piaţa nu ne ajută. Legislaţia îi favorizează pe cei care produc energie regenerabilă cu acele certificate verzi. Lumea nu înţelege de ce costă atât de mult energia, dacă pe bursă sunt preţurile care sunt. Or, până când ajunge kilowatul la consumatorul casnic mai trece prin şase scumpiri, începând cu transportul şi încheind cu certificatele verzi. Mai avem probleme şi cu ordonanţele pentru realizarea exproprierilor. Încă sunt în dezbatere şi sperăm să fie în vigoare până în toamnă. În prezent, suntem cu activitatea blocată în procent de 80%, din cauză că nu ne putem extinde cu fronturile de lucru. Sperăm ca până pe 15 mai ca Exploatarea de la Berbeşti să nu mai facă parte din CEO şi plecarea acelor salariaţi va echivala cu o disponibilizare şi ne va ajuta la buget. Listarea pe Bursă rămâne în picioare pentru acest an. Aşa s-a convenit cu FMI şi rămâne, deocamdată, valabil ce s-a stabilit“, a mai spus Ciurel.

Nemulţumit de evoluţia echipei Pandurii

Şeful administraţiei companiei producătoare de lignit şi energie electrică din Oltenia este nemulţumit de evoluţia din ultimele meciuri a echipei Pandurii. Au fost luate deja primele măsuri pentru a se produce o schimbare în ceea ce priveşte atitudinea jucătorilor faţă de abordarea partidelor. Salariile şi primele sunt blocate, iar obiectivul stabilit este de a obţine cinci puncte în următoarele trei meciuri. În cazul în care nu se va îndeplini acest lucru, vor fi luate măsuri în privinţa renunţării la unii jucători sau chiar la antrenori. Complexul Energetic Oltenia asigură 70% din bugetul clubului, iar fotbaliştii sunt la zi cu plata drepturilor. La ultimul meci spectatorii au scandat numele fostului preşedinte Marin Condescu. Suporterii au taxat şi gestul actualilor manageri de a aduce preoţii să sfinţească terenul şi vestiarele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS