12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEchipa Greenpeace, în luptă cu poluarea la Craiova

Echipa Greenpeace, în luptă cu poluarea la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=uhwnuTWXaG4

\n

Reprezentanţi ai organizaţiei Greenpeace au venit ieri, la Craiova, pentru a măsura concentrația de pulberi în suspensie din aer, unul dintre indicatorii relevanţi pentru calitatea aerului. Aceştia au explicat că au ales Bănia ca oraş de start pentru acest episod al campaniei pentru că este unul dintre oraşele în care operează Complexul Energetic Oltenia (CEO), dar şi pentru că s-au putut adresa unui număr mai mare de oameni.

Poluarea este o problemă intens discutată la nivel global, dar şi în România, în contextul acţiunilor de la Roşia Montană sau de la Pungeşti. Asta o ştiu şi cei de la organizaţia Greenpeace, care au venit ieri la Craiova pentru a face o „demonstraţie“ în faţa publicului: să măsoare cât de curat este aerul pe care îl respirăm în Parcul „Romanescu“. „Suntem aici pentru a testa nivelul de pulberi în suspensie în aer. Acesta este unul dintre indicatorii relevanţi pentru calitatea aerului. Conform Agenţiei Europene de Mediu (AEM), România este a doua ţară din UE, alături de Polonia, în care numărul deceselor cauzate de arderea cărbunelui în termocentrale îl depăşeşte pe cel al accidentelor rutiere. Am ales Craiova pentru că este unul dintre oraşele în care CEO operează, există termocentralele din jurul oraşului. Este un oraş mare, cu un număr mare de locuitori şi vrem ca publicul să cunoască aceste aspecte legate de calitatea aerului“, a explicat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România.

Despre măsurarea calităţii aerului

Conform legii, măsurarea pulberilor în suspensie se face pe durata întregului an şi cu analizarea mediilor zilnice. Acestea trebuie să se situeze sub 50 micrograme/mc de aer, iar numărul de zile din an în care limita să fie depăşită nu trebuie să fie mai mare de 35. „Spre exemplu, în  Craiova, în 2009, la Staţia Dolj 3 din zona Billa au fost înregistrate valori peste această limită în 49 de zile. Din păcate, probleme de ordin tehnic nu au făcut posibile estimări similare pentru 2011 şi 2012, conform aceloraşi date oficiale pe care le-am primit de la Agenţia de Mediu. Am ales acest parc pentru că este diametral opus faţă de centrală, tocmai pentru a nu fi învinuiţi că urmărim cu orice preţ să obţinem rezultate mari. Pe ecran se poate vedea o medie care se actualizează constant. La acest moment, pentru pulberile cu diametrul de zece microni, valoarea este de 55,6“, a menţionat Ionuţ Cepraga.

Riscuri majore pentru sănătate

Greenpeace România îşi doreşte prin această campanie pe care a pornit-o de la Craiova să atenţioneze atât cetăţenii, cât şi autorităţile în legătură cu pericolele pe care le reprezintă termocentralele pe cărbuni. „Aceste pulberi în suspensie, care sunt particule cu diametre foarte mici de nivelul câtorva microni, sunt inhalate, pătrund în plămâni şi în fluxul sângelui. Ele cresc riscul de atac cerebral, afectează sistemul nervos central, duc la creşterea riscului de atac de cord, boli cardiovasculare, aritmie, creşterea presiunii sângelui şi a gradului său de coagulare. Totodată, pot duce la cancer pulmonar, astm, afectează sarcina, provoacă naşteri premature, greutate scăzută la naştere, îngreunează dezvoltarea fizică şi mentală la făt. Facem apel la autorităţile locale să acorde atenţie maximă acestei probleme a poluării aerului de către termocentrale. Costurile de sănătate nu vor fi suportate nici de CEO şi nici nu se regăsesc în facturile de energie. Acestea revin cetăţeanului de rând sub forma cheltuielilor medicale şi se resimt şi la nivelul angajatorului“, a conchis Ionuţ Cepraga. Echipa Greenpeace va ajunge astăzi la Rovinari, unde va face aceleaşi măsurători. Acţiunea se va desfăşura în Parcul Central, la ora 10.30, lângă fântâna arteziană.

România, al șaselea poluator industrial din UE

Conform unui raport publicat recent de Agenția Europeană de Mediu, România este al șaselea poluator industrial din Uniunea Europeană. Potrivit AEM, în 2009, emisiile poluante provenite din instalațiile industriale ale României au generat în total costuri medicale, împreună cu celelalte costuri externe, de 4,7 – 10,3 miliarde de euro. Sectorul energetic a fost răspunzător de 80% din aceste daune, numai Complexurile Energetice Rovinari, Turceni și Craiova provocând daune în valoare de 1,7 – 3,9 miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS