21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreenpeace măsoară nivelul de poluare din Craiova

Greenpeace măsoară nivelul de poluare din Craiova

Voluntarii Greenpeace România au fost prezenţi astăzi în Parcul Romanescu din Craiova şi au oferit materiale informative referitoare la pericolele poluării provocate de arderea cărbunelui, a anunţat organizaţia printr-un comunicat. Echipa a măsurat nivelul particulelor în suspensie din aer, acesta fiind un indicator relevant pentru calitatea aerului.

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, România este a doua ţară din Uniunea Europeană, după Polonia, în care numărul deceselor cauzate de arderea cărbunelui îl depăşeşte pe cel al victimelor din accidente rutiere. În anul 2010, în România, arderea cărbunelui a cauzat 2.979 de decese, iar accidentele auto cu 183 mai puţin. Aceeaşi Agenţie Europeană de Mediu arată, într-un studiu, că în 2009, emisiile provenite din instalaţiile industriale ale României au generat costuri de sănătate şi de mediu (aşa-numitele externalităţi) de peste 4,7 miliarde de euro. 80% dintre aceste costuri au fost cauzate de sectorul energetic, numai instalaţiile actualului Complex Energetic Oltenia contribuind cu peste 1,7 miliarde de euro.

Conform datelor oficiale, în anul 2009, staţia de măsurare Dolj 3, din Craiova, a înregistrat 49 de zile cu depăşiri ale pragului de 50ug/m3 faţă de limita legală de 35, adică cu 40% mai mult. „Facem un apel la autorităţile locale să acorde maximul de importanţă problemei poluării atmosferice provocate de termocentrale. Costurile mari, de sănătate şi de mediu, nu sunt suportate de către Complexul Energetic Oltenia şi nici nu se regăsesc în facturile de energie. Ele revin, însă, fiecărei familii, sub forma cheltuielilor medicale, precum şi agenţilor economici, ca pierderi din zile de absentare, din motive medicale”, susţine Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România. „Autorităţile locale şi centrale trebuie să se asigure că instalaţiile Complexului Energetic Oltenia respectă calendarul stabilit pentru echiparea tehnică în scopul reducerii emisiilor. De asemenea, este important ca autorităţile să nu mai susţină construirea de noi grupuri energetice pe cărbune”, a adăugat reprezentantul Greenpeace.

Potrivit celor de la Greenpeace, arderea cărbunelui în termocentrale eliberează în mediu o serie de compuşi toxici, periculoşi atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu. De asemenea, din arderea cărbunelui rezultă aşa-numitele pulberi în suspensie, adică particule foarte fine, cu diametru de numai câţiva microni, care sunt inhalate şi pătrund în plămâni, apoi în fluxul sângelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS