18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermo Halânga are cărbune pentru această iarnă

Termo Halânga are cărbune pentru această iarnă

Dacă în urmă cu câteva zile se zvonea că, în această iarnă, caloriferele apartamentelor din Drobeta Turnu Severin vor fi reci, vestea bună a venit pe ultima sută de metri. Situaţia aprovizionării cu cărbune a Termocentralei de la Halânga a fost deblocată, după ce Complexul Energetic Oltenia a semnat un act adiţional cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare prin care se angajează să furnizeze lunar o cantitate de 240.000 de tone de cărbune.
Cei de la CE Oltenia nu s-au lăsat uşor convinşi de nevoia cărbunelui şi abia după negocieri îndelungi şi după ce au primit promisiunea fermă din partea guvernului că vor primi 30 la sută din valoarea cărbunelului livrat pe o lună până la data de 9 octombrie au fost de acord să semneze actul adiţional. Când va începe furnizarea căldurii către locuinţele severinenilor, acest necesar va creşte la aproximativ 7.000 de tone de cărbune. Până miercuri, cărbunele va fi livrat de Mina Husnicioara, care are în momentul de faţă un stoc de 37.000 de tone de cărbune. În câteva zile, vor relua lucrul şi cei 661 de mineri care fuseseră trimişi în şomaj tehnic până la data de 15 octombrie, astfel încât pentru luna octombrie cariera de la Husnicioara să furnizeze cantitatea de 160.000 de tone de cărbune, iar restul de 80.000 de tone va fi livrat de mina de la Motru.
„Doresc să informez cetăţenii din Drobeta Turnu Severin că în această iarnă căldura în apartamente va fi la parametri normali. Iar mie îmi place să vin cu dovezi şi cu susţinere din partea celor implicaţi, deci problema financiară a fost rezolvată prin actul adiţional care a fost încheiat, există finanţare şi cei de la RAAN vor plăti 30% din valoarea cărbunelui livrat. Prin implicarea tuturor, sigur de săptămâna aceasta va începe activitatea de producţie la cariera Husnicioara. La mina Husnicioara sunt acum 661 de angajaţi, care pot produce zilnic şapte-opt mii de tone de cărbune. Diferenţa se va lua din zona Motru“, a declarat Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, prezent la semnarea actului adiţional.
Situaţia era deosebit de gravă pentru că Termocentrala avea depozitul de cărbune gol şi, mai mult decât atât, epuizase chiar şi rezerva de stat de cărbune existentă la nivelul unităţii, astfel că Severinul rămânea fără apă caldă şi căldură în locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS