25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de absolvenţi de liceu ratează şomajul

Sute de absolvenţi de liceu ratează şomajul

http://www.youtube.com/watch?v=ANBsEBy3IEc

3.200 de absolvenţi au ratat prima sesiune a bacalaureatului. Cu toţii au avut dreptul la indemnizaţia de şomaj, care a şi început să fie plătită, în funcţie de data depunerii solicitării, dar numai o treime din ei beneficiază de aceşti bani de la stat.

Sute de absolvenţi de liceu ratează indemnizaţia de şomaj pentru că nu îşi depun actele la timp. Înregistrarea solicitării pentru acest sprijin financiar trebuie să se facă în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor şi de aici apar discuţiile. Mulţi tineri consideră studiile finalizate în momentul în care primesc un răspuns legat de bacalaureat şi când încep să-şi ia şi actele doveditoare. Însă lucrurile stau cu totul altfel. „Conform adresei Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, data absolvirii cursurilor pentru clasele a XII-a pentru elevii care au promovat la toate disciplinele este 31 mai, dată de la care aveau la dispoziţie 60 de zile pentru a se înregistra  în evidenţele instituţiei noastre“, a precizat Alina Ghencioiu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj. Prin urmare, termenul-limită pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj era 29 iulie. Aşa se explică şi faptul că numai o parte din liceeni au ajuns să depună actele. „Până la această dată, au fost înregistrate 1.323 de persoane, din care 1.123 sunt absolvenţi de învăţământ liceal, 13 sunt absolvenţi de învăţământ profesional şi 187 sunt absolvenţi de studii universitare“, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj. Cei care nu au respectat termenul nu vor mai primi indemnizaţia.

Doar corigenţii
mai au dreptul
să solicite şomaj

În acest moment, doar liceenii de clasa a XII-a care mai au de susţinut examene de corigenţă sau trebuie să-şi încheie situaţia şcolară în luna august mai au dreptul să solicite ajutor de şomaj. Ca şi ceilalţi absolvenţi, ei vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru înscrieri. „Atunci când vin să se înscrie, trebuie să prezinte un act de studiu, care poate fi certificatul de absolvire a liceului sau o adeverinţă, şi actul de identitate. De la data înregistrării trebuie să mai treacă 60 de zile, în care să parcurgă un plan de mediere pentru încadrarea în muncă. Dacă în acest termen nu găsesc nici un loc de muncă, absolventul începe să primească şomaj“, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj. O parte din tinerii absolvenţi de liceu îşi depun în continuare dosarele, în speranţa că vor primi indemnizaţia. „Am finalizat studiile şi am venit cu actele pentru şomaj“, spune una din absolvente. Însă va primi indemnizaţia solicitată numai dacă şi-a încheiat situaţia şcolară în luna august. Ajutorul financiar este în cuantum de 250 de lei pe lună şi se acordă o jumătate de an. De aceşti bani pot beneficia şi cei care au finalizat studiile universitare în această perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS