18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaloriferele, la măsurat!

Caloriferele, la măsurat!

Ultimatum pentru asociaţiile de proprietari din Craiova, dat prin Regulamentul de organizare al asociaţiilor (pus în aplicare de administraţia locală), în care se prevede ca acestea să încheie inventarierea suprafeţei echivalente termic până la 1.10.2013. În caz contrar, „se va lua în considerare, pentru sezonul 2013-2014, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente consumurilor comune de 30%“ (Art. 19 din Regulament).
De fapt, inventarierea  suprafeţei echivalente termic (SET) a tuturor corpurilor de încălzire (calorifere, ţevi de căldură) era obligatoriu să se facă după apariţia Ordinului ANRSC nr. 343/2010. Singurele care s-au grăbit să stabilească SET au fost firmele de repartitoare, asociaţiile fiind mult mai delăsătoare. „Stabilirea SET este obligatorie. Mulţi proprietari şi-au făcut modificări. De exemplu, în Corniţoiu am întâlnit un caz care avea caloriferul amplasat în balcon şi era de doi metri. Iar  SET reprezintă unitatea de măsură pentru un corp de încălzire şi este elementul în baza căruia se stabileşte consumul maxim al corpului de încălzire respectiv“, a precizat Ion Pătrulescu, jurist.
În cazul blocurilor pentru care există carte tehnică şi s-a verificat că nu există modificări ale SET, repartizarea se va face în funcţie de suprafaţa utilă, proporţional cu cota parte indiviză.
În condominiile unde proprietarii au făcut modificări ale SET din apartament, cota parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va calcula printr-un coeficient de modificare a suprafeţei utile luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului.
Acolo unde nu există carte tehnică, cota parte de participare pentru încălzirea apartamentelor se va face prin determinarea SET a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi încălzire. Când proprietarul nu permite măsurătorile, se va lua în calcul SET maximă din bloc, dintr-un apartament cu aceeaşi suprafaţă utilă, majorată cu 30%.

Verificările se fac
de către asociaţii
sau de firme

În Craiova, verificările se pot face de către reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, dar şi de firme autorizate, între care firmele de repartitoare. Costurile inventarierii sunt suportate de către proprietari. „La asociaţia noastră, am făcut inventarierea cu o firmă de repartitoare, care ne face şi calculul cotei. Până la finele lunii august, cred că vom finaliza aceste măsurători. Costurile sunt de 35 de lei de apartament şi 15 lei pentru apartamentele cu centrală. Procentul este undeva la 10%-12%“, a spus Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5 – 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS