10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn căutarea cărţilor tehnice ale blocurilor

În căutarea cărţilor tehnice ale blocurilor

http://www.youtube.com/watch?v=avvef79lfdg

Expresia „Ai carte, ai parte“ s-ar traduce în cazul asociaţiilor de proprietari din Craiova ai carte tehnică la blocuri, ai parte de mai puţină bătaie de cap. Aceasta, în situaţia în care noul regulament al asociaţiilor prevede ca, până la începutul lunii octombrie 2013, reprezentanţii acestora să facă inventarierea suprefeţei echivalente termic a condominiilor pentru a stabili cota pentru consumul de căldură pe părţite comune. Dacă cele 6.000 de scări de bloc, câte sunt în Craiova, ar deţine cartea tehnică a imobilului, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ar fi găsit aici datele necesare. Aici s-ar vedea că nu există modificare a suprafeţei echivalent termice (SET) sau că există o modificare şi în funcţie de aceste date se stabileşte cota fiecărui proprietar. Cum aceste cărţi tehnice sunt inexistente în cazul celor mai multe dintre asociaţiile de proprietari din Craiova, reprezentanţii acestora nu au decât să treacă la măsurători şi calcul.
„Noi nu avem cărţile tehnice de la blocurile din asociaţia noastră, din acest motiv acum facem inventarierea suprafeţelor pentru că ni se cere prin regulament. Am înţeles că aceste blocuri au fost construite de Trustul de Construcţii, acesta nu mai există, nu ştim unde este arhiva şi unde să găsim cărţile tehnice. Ne-ar fi ajutat foarte mult acum. Iar de refăcut este costisitor“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 5 1 Mai, Victor Stamin.
Dintre cele 400 de asociaţii de proprietari din Craiova, foarte puţine deţin aceste documente, deşi ele sunt necesare ca şi cartea de identitate pentru o persoană fizică.
„Cartea tehnică a construcţiei este buletinul de identitate al unei construcţii. În Craiova, cam 5% din blocuri deţin această carte. Se pot face mult mai uşor intervenţii asupra unui imobil care deţine cartea tehnică, de exemplu, la o reabilitare ne ajută, pentru că nu mai este nevoie să faci o expertiză. Proiectantul iniţial poate spune dacă se poate anvelopa sau nu, e nevoie de consolidare sau nu. Se pot cunoaşte toate modificările ulterioare, dacă sunt făcute cu autorizare şi dacă asociaţia a făcut modificările respective în carte“, a precizat Marcel Marcea, directorul Inspectoratului în Construcţii Dolj, Direcţia Sud-Vest Oltenia.

Unde sunt arhivele?

Asociaţiile de proprietari din Craiova au fost îndrumate de primărie să caute cărţile tehnice la RAADPFL, la Trustul INVEST Craiova sau la foştii constructori, câţi dintre ei mai păstrează arhivele şi chiar la proiectant, în speţă Proiect SA. „Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii primăriei, dar şi cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari am înţeles că o arhivă ar fi în Brazda lui Novac, la blocul G6, dar nu ştiu cui aparţine această arhivă. Cu ani în urmă aceste cărţi se puteau ridica şi de la RAADPFL. Am înţeles că ar mai fi exemplare ale unora dintre acest cărţi la constructor, fie la proiectant. În cazul în care ele nu mai există, trebuie reconstituite, iar acest lucru cade în sarcina reprezentanţilor asociaţiei de proprietari. În această situaţie, este necesară expertiza tehnică a imobilului“, este de părere juristul Ion Pătrulescu.
Într-adevăr, proiectantul confirmă. „Noi le putem pune la dispoziţie doar proiectul respectivului condominiu, în condiţiile în care acesta se află la noi“, a declarat Georgiana Stoica, marketing specialist, SC Polystart Impex SRL la Craiova.

Cărţi tehnice şi la RAADPFL

Unele asociaţii de proprietari din Craiova au fost mai norocoase şi au avut şansa să îşi găsească cărţile tehnice în arhivele RAADPFL-ului. Este cazul Asociaţiei de Proprietari nr. 37 Craioviţa Nouă. Acesteia i-a fost necesară cartea tehnică pentru reabilitarea unuia dintre blocurile arondate, ocazie cu care a descoperit o parte dintre cărţile unor condominii şi a intrat în posesia lor.
„Am făcut adresă către RAADPFL pentru eliberarea cărţilor tehnice, unde am şi găsit o parte dintre ele. Restul blocurilor au fost construite prin OCLPP, aici ne-au spus că au doar contractele cu proprietarii. Mi se pare normal să le avem. Aici în asociaţie s-a reabilitat un bloc şi am avut nevoie de cartea tehnică“, a spus Marin Bobu, preşedintele Asociaţiei nr. 37, Craioviţa Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS