8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraioveni, doar Termo vă poate debranşa!

Craioveni, doar Termo vă poate debranşa!

Craiovenii vor fi tot mai legaţi de sistemul centralizat de încălzire. Reprezentanţii Societăţii Termo Craiova SRL, o parte a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari şi sindicatul asociaţiilor de proprietari din Craiova au convenit să nu le mai aprobe craiovenilor atât de uşor debranşarea de la sistemul de încălzire centralizat. Din acest an, debranşările se vor face numai de angajaţii Termo Craiova SRL.
Ca şi când locatarilor de la bloc nu le era suficient faptul că se găsesc în zone unitare de încălzire (zone cu restricţie de debranşare), acum sunt obligaţi să facă reechilibrarea sistemului de încălzire al întregului bloc, iar debranşarea să o realizeze numai cu angajaţii Termo. „Am căzut de comun acord cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari că trebuie să aplicăm normele legale. De acum înainte, fără excepţie, cererile de debranşare se vor acorda numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii şi vor fi însoţite de anumite documente. Adică, proprietarul trebuie să aducă acordul scris dat de asociaţie, acordul vecinilor pe orizontală şi verticală, să facă dovada altei surse de încălzire şi, foarte important, să suporte costurile de reechilibrare a sistemului de distribuţie, iar lucrările de debranşare se vor face numai de către angajaţii Termo. Există cadru legal, Legea nr. 325/2006, Ordinul nr. 91/2007 Regulamentul de alimentare cu energie termică, Legea nr. 230/2007, care se impune respectat“, explică Sabin Mihai, director tehnic al Societăţii Termo Craiova SRL.

Nu se poate debranşare fără reechilibrare

Reprezentanţii Termo Craiova SRL susţin că nu vor mai da undă verde nici unei solicitări de debranşare venite din partea oricărui craiovean, dacă acesta nu are pe lângă proiectul pentru noua sursă de încălzire a locuinţei şi un proiect pentru reechilibrarea sistemului de distribuţie. Este cunoscut faptul că într-un bloc în care o parte a proprietarilor au centrale individuale, iar altă parte rămâne la pauşal, aceştia din urmă au facturi foarte mari la căldură. „Cei care se debranşează au obligaţia să prezinte un proiect de reechilibrare a sistemului făcut fie de angajaţii noştri, fie de o firmă de specialitate. Se poate face o echilibrare dinamică, adică pe fiecare coloană dintr-un branşament, costurile fiind undeva la 8.000 sau 10.000 de lei. Pot opta şi pentru echilibrarea statică, adică se montează vane pe fiecare apartament, dar randamentul este mic. Un astfel de sistem s-a făcut la blocul reabilitat 201 E din Craioviţa Nouă“, a spus Sabin Mihai. Pe lângă aceste costuri apar şi cele legate de debranşare care pot fi între 1.000 de lei şi 3.000 de lei.

Noua sursă de încălzire trebuie dovedită

Până acum, singura sursă alternativă la sistemul de încălzire centralizat folosită în Craiova este centrala pe gaze. Alternativă ar putea fi centrala electrică sau centrala pe combustibil solid (prea puţin folosită într-un condominiu). Şi în cazul acestora, proprietarul trebuie să se prezinte la Termo cu un proiect avizat de un specialist şi un nou contract încheiat cu furnizorul de energie electrică.
În plus, proprietarul trebuie să-şi schimbe întreaga reţea electrică din locuinţă, să treacă de la 220V la 380 V. „Au fost câteva încercări de instalare a unui sistem de încălzire alternativ, respectiv centrală pe curent electric, dar nu s-a finalizat. Presupun că au fost costurile foarte ridicate, condiţiile puse de furnizorul de energie electrică mult mai tranşante“, a adăugat Sabin Mihai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS