5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria: Premierul Borisov a anunţat demisia guvernului său

Bulgaria: Premierul Borisov a anunţat demisia guvernului său

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat astăzi în parlament demisia guvernului său, în urma protestelor din ultimele zile, informează Agerpres.roÎn aceste condiţii, cel mai probabil vor fi organizate alegeri anticipate în luna aprilie. În mod normal, alegerile parlamentare erau programate pentru luna iulie, dar în ultimele zile ţara a fost cuprinsă de proteste sociale de amploare.

Acţiunile de protest din Bulgaria au început duminică, atunci când mii de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de creşterea costurilor la facturile de energie electrică. Acţiuni de protest au avut loc în peste 35 de oraşe din întreaga ţară, cei mai mulţi manifestanţi – circa 10.000 de persoane – ieşind în stradă la Varna (estul ţării), unde au blocat circulaţia în centrul oraşului şi peste un pod care reprezintă singura legătură între partea de nord şi cea de sud al litoralului bulgăresc. Între 3.000 şi 5.000 de persoane s-au strâns duminică în faţa sediului Ministerului Economiei şi Energiei de la Sofia, au defilat pe străzile din centrul oraşului şi apoi, în piaţa parlamentului, au organizat un miting. Proteste de amploare au fost organizate şi la oraşele Plovdiv (sud) şi Blagoevgrad (sud-vest).

Câteva mii de persoane s-au strâns şi luni seară în oraşele Sofia şi Varna, pentru a protesta faţă de nivelul scăzut de trai în Bulgaria şi costurile mari la întreţinere. Peste 3.000 de mii de protestatari au blocat traficul rutier din centrul Varnei pentru a doua zi consecutiv, iar la Sofia cel puţin 1.000 de persoane s-au strâns în apropierea Parlamentului, jandarmii fiind nevoiţi să folosească forţa pentru a-i îndepărta pe demonstranţi de clădire.

Protestatarii au continuat şi ieri să se strângă în centrele oraşelor Sofia şi Varna, precum şi în alte localităţi din întreaga ţară. În capitala Bulgariei au avut loc două manifestaţii simultane: una pentru a protesta contra facturilor mari la întreţinere, iar alta, a unor activişti ecologişti nemulţumiţi de decizia Ministerului Mediului de a permite construirea unor noi pârtii de schi şi a unei telecabine în parcul natural Pirin, lângă staţiunea Bansko.

Curierul National informează că zece persoane au fost spitalizate aseară, în urma unor ciocniri înregistrate la Sofia între poliţie şi manifestanţii care protestau faţă de scumpirea electricităţii.Trei poliţişti au fost răniţi, iar 11 manifestanţi reţinuţi, potrivit directorului adjunct al poliţiei din Sofia, Hristo Terziiski.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS