12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredite ieftine prin ANOFM

Credite ieftine prin ANOFM

Firmele pot obţine credite de până la 20 de milioane de lei cu dobândă de 25% din dobânda de referinţă a BNR, care în prezent este de 5,25%

Judeţul Dolj este în topul naţional al şomajului, cu o rată de 9,69% în luna decembrie 2012, având totodată cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi: 77,25%. Şomajul ridicat ajută firmele să obţină credite în condiţii foarte avantajoase prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Creditele sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, modificată şi completată ulterior, a normelor metodologice ale Ministerului Muncii, Securităţii Sociale şi Familiei (MMSSF) şi ale BNR. Legea spune că pentru judeţele cu o rată medie a şomajului mai mare decât rata medie la nivel naţional, creditele se acordă cu o dobândă de 25% din dobânda de referinţă a BNR, care în prezent este de 5,25%.

Nici un solicitant în ultimii doi ani

Beneficiarii eligibili sunt firmele mici şi mijlocii, unităţile cooperatiste, asociaţiile familiale, precum şi persoanele fizice care desfăşoară în mod independent activităţi economice în scopul creării de noi locuri de muncă, în special pentru şomeri. Beneficiarii trebuie să îndeplinească însă mai multe condiţii, cum ar fi: să aibă cel mult 249 de angajaţi şi/sau membri cooperatori cu raporturi de muncă sau de serviciu; activitatea de bază să se realizeze în producţie, servicii sau turism; pe cel puţin 60% din numărul locurilor de muncă noi prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii sau unităţi cooperatiste să fie încadrat personal din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Personalul încadrat trebuie să fie menţinut în activitate cel puţin trei ani cu contract individual de muncă pentru un program normal de lucru de opt ore. Locurile de muncă avute în vedere la acordarea de credite trebuie să nu fie locuri de muncă vacante, rezultate în urma încetării raporturilor de muncă ale unor angajaţi în ultimele 12 luni premergătoare încheierii contractului de creditare. Locuri de muncă nou-create, precum şi posturile existente la acordarea creditului trebuie să fie menţinute timp de cinci ani. În ultimii doi ani, nici o firmă doljeană nu a solicitat credite de acest tip, ne-au informat reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. „S-au interesat mai mulţi potenţiali beneficiari, însă nu s-a înregistrat nici o cerere pentru credite din fondul asigurărilor de şomaj, nici în 2011, nici în 2012“, a precizat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.

Pentru ce se pot lua creditele

Firmele pot beneficia de credite pentru finanţarea stocurilor de materii prime, materiale şi obiecte de inventar, credit rambursabil în termen de un an, fără perioade de graţie. De asemenea, pot accesa credite pentru cheltuieli de capital (utilaje şi echipamente, instalaţii, construcţii, amenajări), rambursabil în trei ani, cu o perioadă de graţie de şase luni. Pot fi accesate simultan cele două tipuri de credite. Creditele pentru cheltuieli de capital pot acoperi până la 75% din valoarea proiectelor prezentate, diferenţa de minimum 25% reprezentând aportul propriu. Aferent acordării creditelor pentru cheltuieli de capital, forţa de muncă se ocupă în termen de maximum şase luni, iar pentru creditele pentru materii prime şi materiale, în decursul a 60 de zile de la data punerii la dispoziţie a creditului acordat. Creditele se acordă în raport cu numărul locurilor de muncă pe care solicitantul se obligă să le creeze, suma acordată pentru un loc de muncă nou creat se stabileşte anual, iar cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat este de 20 de milioane de lei, fără ca suma totală a creditului să depăşească 1,5 milioane de lei pentru fiecare beneficiar de credit. De credite cu dobânda de 25% din dobânda de referinţă a BNR pot beneficia persoanele în vârstă de până la 30 de ani care au statut de student pentru prima dată şi urmează studiile la cursuri de zi la o instituţie de învăţământ superior de stat sau particular autorizată sau acreditată, potrivit legii. Asociaţiile familiale pot beneficia de aceste credite dacă cel puţin unul dintre membri este asigurat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei solicitării creditului. Garanţiile bancare constituite sunt limitate doar la valoarea creditului şi a dobânzii aferente şi se pot constitui într-un mix de garanţii reale şi/sau personale. Creditele bancare pot fi acordate numai dacă solicitantul prezintă garanţii reale şi/sau personale, care trebuie să acopere creditul, dobânda şi comisioanele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS