30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJandarmii doljeni au propriul însemn heraldic

Jandarmii doljeni au propriul însemn heraldic

Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj i-a fost atribuit un însemn heraldic propriu, care îi va distinge pe jandarmii doljeni de alte unităţi ale Jandarmeriei Române. Însemnul heraldic este mijlocul de identificare şi simbolul ce defineşte specificul unei structuri şi va păstra în compoziţie elementele din stema Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. 
Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj prezintă, pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, despicat, având, pe albastru, un leu de aur conturnat, încoronat cu o coroană deschisă cu 3 fleuroane în formă de treflă, de asemenea, de aur, limbat şi armat roşu, ţinând cu laba dreaptă anterioară de mâner şi cu cea stângă de lamă o spadă de acelaşi metal, poziţionată în pal, iar pe roşu, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera ,,J’’ stilizată, scrisă cu negru.
În partea inferioară sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o esarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE). În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN DOLJ.
Semnificaţia elementelor însumate este următoarea: rombul – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă; litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română; cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritatea veche; leul încoronat cu spada – elemente preluate din stema judeţului Dolj, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşura activitatea; limba şi ghearele roşii – forţa unităţii.
Potrivit normelor legale, însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în M.A.I., constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând prin simbolistica lor tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.
Însemnul heraldic specific poate fi amplasat la intrarea în sediul instituţiei, în Sala Tradiţiilor, poate fi folosit cu prilejul unor acţiuni protocolare sau festive, se poate reproduce, de asemenea, pe insigne, ecusoane, plachete, în antetul corespondenţei şi în relaţiile cu societatea civilă.
Însemnul I.J.J. Dolj s-a făcut potrivit normelor stricte ale artei heraldice, cu păstrarea elementelor specifice zonei de responsabilitate a unităţii, fiind deja publicat în Monitorul Oficial al României nr. 12 din 08 ianuarie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS