22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePneumonia, principala cauză a mortalității infantile în România

Pneumonia, principala cauză a mortalității infantile în România

Societatea Română de Pediatrie marchează astăzi Ziua Mondială a Pneumoniei prin campania „Să protejăm împreună copilăria“, cu scopul de a atrage atenția asupra acestei boli, care este principala cauză de deces la copiii sub 5 ani în România, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit OMS, România se află pe primul loc în lume ca rată de decese provocate de pneumonie, în categoria de vârstă 0-5 ani. În anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală prevenibilă. Conform sursei citate, se estimează că 50% dintre cazurile de pneumonie care pun în pericol viața copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) și pneumococ, boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
În România, costul vaccinării împotriva pneumococului este suportat de către părinți, în timp ce multe dintre țările din vecinătatea României, cum sunt Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale, mai spun sursele citate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS