24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul primar Gutău va fi rejudecat

Fostul primar Gutău va fi rejudecat

Curtea de Apel Craiova a hotărât ieri ca dosarul „Locurile de joacă“ al fostului primar din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, să fi rejudecat de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, instanţă care, în decembrie 2011, l-a achitat pe inculpat

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată în februarie 2009 a lui Mircia Gutău, pe atunci primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Edilul a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Nicolae Mesea, consilier juridic al Primăriei Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut aceeaşi infracţiune, şi Ion Georgescu, administratorul SC INTER GRUP COM SRL şi SC DANCOMAR SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în lunile mai-iunie 2005, primarul Gutău şi consilierul juridic Mesea au derulat o procedură de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii“, cu încălcarea normelor legale. Primăria Râmnicu Vâlcea, în calitate de contractant, a încheiat cu SC DANCOMAR SRL, reprezentată de Ion Georgescu, şase contracte de furnizare a dotărilor pentru locuri de joacă, deşi s-a derulat o singură procedură prin cerere de ofertă pentru un singur astfel de loc. Primăria a plătit pentru componentele celor şase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de SC INTER GRUP COM SRL de la o firmă din Bulgaria, la preţul de 321.622 de lei, firmă care le-a vândut apoi societăţii DANCOMAR. Prin interpunerea celor două societăţi comerciale, ambele administrate de Ion Georgescu, Primăria Râmnicu Vâlcea a achitat către beneficiarul contractului de achiziţie publică suma de 531.014 lei în plus faţă de cea plătită în mod real către furnizorul bunurilor din Bulgaria. Procurorii au mai stabilit că Primăria Râmnicu Vâlcea avea posibilitatea să achiziţioneze bunurile direct din Bulgaria, mai ales că primarul Mircia Gutău ştia preţurile înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, pentru că fusese în Bulgaria împreună cu… Ion Georgescu.

Toţi trei inculpaţii, achitaţi

Iniţial, dosarul celor trei inculpaţi a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, însă, în aprilie 2009, a fost strămutat la Judecătoria Drobeta Turnu Severin la cererea procurorilor DNA.
Pe 22 decembrie 2011, judecătorii din Severin au hotărât să-i achite pe cei trei inculpaţi pentru toate acuzaţiile aduse de procurori. În plus, aceiaşi judecători au dispus ridicarea sechestrului instituit de procurori asupra unei case şi a unui apartament ale lui Gutău şi asupra unei case aparţinând lui Georgescu.
Nemulţumiţi de modul în care au judecat acest dosar magistraţii din Severin, procurorii au făcut recurs, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 6 martie, anul acesta. Luni, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au considerat că magistraţii din Severin au fost prea indulgenţi cu inculpaţii şi le-au trimis dosarul pentru a-l rejudeca.
Judecătorii craioveni au hotărât şi să menţină sechestrul asigurător pe imobilele inculpaţilor Gutău şi Georgescu.

O condamnare cu executare

În 2006, fostul viceprimar din Râmnicu Vâlcea, Nicolae Dicu, a fost prins de procurorii DNA, într-o toaletă, în timp ce primea 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicitase primăriei o autorizaţie de construcţie. Ulterior, procurorii au stabilit că primarul Gutău şi viceprimarul Dicu îi ceruseră lui Popescu 50.000 de euro pentru a-i elibera autorizaţia de construcţie. Cei doi au fost trimişi în judecată, iar pe 27 ianuarie 2011 Curtea Supremă i-a condamnat definitiv la câte trei ani şi jumătate de închisoare, ocazie cu care edilul Gutău şi-a pierdut funcţia. A fost încarcerat şi eliberat condiţionat pe 14 septembrie 2011, printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS